Wykonanie
Te bardzo mocno
czekoladowe ciasteczka upiekła Ola. Odmierzała składniki, lepiła kulki, "pozowała" do zdjęcia. A
potem zajadała. Razem z nami. A
ciasteczka są tak pyszne, że maja bardzo krótki okres leżakowania. Nie są kruche, mają lekko ciągnącą konsystencję i bardzo, ale to bardzo
czekoladowy smak. To było dla mnie wielkie zaskoczenie, że z paru prostych składników powstało coś tak pysznego. Polecam.
125 g
masła, miękkiego175 g drobnego
cukru1
jajko, roztrzepane1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii125 g
mąki35 g
kakao1/2 łyżeczki
sodyPiekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia dwie duże blachy.
Masło i
cukier ubijamy do białości. Dodajemy
jajo i ekstrakt z
wanilii i ucieramy aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą
mąkę,
kakao i
sodę. Dobrze ubijamy.Wilgotnymi dłońmi robimy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Umieszczamy na blasze, pamiętając o pozostawianiu odstępów
między nimi. Pieczemy ok 10-12 minut. Pozostawiamy przez ok 5 minut na blaszce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego ostudzenia.Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"