Wykonanie
Za oknem upał, na Durszlaku Akcja Nigella, a na portalach informacyjnych przerażające newsy o mojej ulubionej domowej boginii. Od dawna Nigella pięknie pokazuje nie tylko, jak gotować, piec i smażyć, ale też jak czerpać radość z życia nawet, kiedy wykonujemy z pozoru błache, codzienne czynności. Trzymam więc kciuki za Nigellę, a dla osłody – pyszne ciasto
czekoladowe. Mój przepis nie jest wierną kopią tego z książki Nigella ekspresowo, przyznaję, że musiałam improwizować, bo nie wszystko poszło zgodnie z
planem. Ale ciasto jest naprawdę wspaniałe i oczywiście ekspresowe.
Składniki3 dojrzałe
gruszki125g
mąki25g
kakao125g
cukru150g
masłaŁyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajkaLaska
waniliPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.
Gruszki umyj, obierz i pokrój na dość grube kawałki.Wyłóż tortownicę mokrym papierem do pieczenia, na dnie ułóż
gruszki.Połącz w misce pozostałe składniki wraz z wyskrobanymi ziarenkami
wanilii (laskę możesz włożyć do
torebki z
cukrem pudrem i wyprodukować tym sposobem domowy
cukier waniliowy).Zmiksuj wszystko, zalej
ciastem gruszki.Piecz 30 minut, po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut i wyjmij z foremki odwracając do góry dnem- tak, aby
gruszki były na wierzchu.Smacznego!