Wykonanie
Kolejne chocolate chip cookies. Tym razem
czekoladowe. Równie dobre jak te pierwsze, które skłoniły mnie do zrobienia tej czekoladowej wersji. Mięciutkie i baaardzo
czekoladowe ;) Polecam!Przepis pochodzi z tej samej strony co tamte
ciasteczka. Wprowadziłam jednak małe modyfikacje.
Składniki:200 g
czekolady mlecznej220 g
mąki; przesianej przez sitko35 g
kakao1 1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli226 g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej110 g ciemnego
brązowego cukru100 g
cukru2 duże
jajka1 1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii200 g
groszków czekoladowych / kawałków
czekolady50 g
groszków z
białej czekolady / kawałków
czekoladyopcjonalnie: 100 g pokrojonych
orzechówW misce wymieszaj razem
mąkę,
kakao,
sodę i
sól.200 g
czekolady rozpuść w kąpieli
wodnej lub w mikrofali.Jeśli używasz
czekolady, a nie
groszków to pokrój ją na małe kawałeczki.
Utrzyj
masło. Dodaj biały i
brązowy cukier, ubijaj aż będzie puszyste (ok 2 minut).
Dodaj
jajko, dobrze wmiksuj - to samo zrób z drugim
jajkiem. Wlej
czekoladę, a następnie ekstrakt z
wanilii i miksuj do połączenia.
Dodaj partiami mieszankę z
mąką. Na końcu wsyp kawałki
czekolady i wymieszaj.
Układaj na blaszce w sporych odstępach. Zwilżoną ręką możesz trochę spłaszczyć każde
ciastko, ale nie za dużo, bo i tak pod wpływem ciepła w czasie pieczenia
zrobi się płaskie. Piecz w 175 stopniach przez 14-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na blaszce żeby trochę przestygły. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.