ßßß Cookit - przepis na Chocolate chip cookies - Ciasteczka z kawałkami czekolady

Chocolate chip cookies - Ciasteczka z kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Chockolate chip cookies to przepyszne ciasteczka, które znane są przede wszystkim w Ameryce i Anglii. Nie wiem czy dotarły już do Polskich cukierni. W każdym razie gościły już pewnie w niejednej Polskiej kuchni. Przyznam się, że jestem wielbicielką tych ciasteczek. Są takie wilgotne i mięciutkie-no i oczywiście cholernie słodkie ;) Od dłuższego czasu myślałam o ich zrobieniu, ale nie mogłam znaleźć żadnego przepisu, który by do mnie przemawiał. W końcu udało mi się go odszukać na jednej z amerykańskich stron. Chociaż przyznam, że nie spodziewałam się, że za pierwszym razem uda mi się trafić na TEN smak, a jednak udało się! Po pierwszym kęsie jeszcze ciepłego ciasteczka wiedziałam, że to TEN przepis. Smak jest taki jaki mają ciasteczka z cukierni-chociaż muszę przyznać, że chyba nawet lepszy ;) Myślę, że wielbiciele tych ciasteczek by nimi nie pogardzili ;)
Mąż nawet poprosił żebym wkrótce zrobiła mu je do pracy (w celu poczęstunku urodzinowego) więc myślę, że jemu też posmakowały ;)
Składniki:
226 g niesolonego masła w pokojowej temperaturze
150 g cukru
160 g jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
295 g mąki; przesianej przez sitko
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
270 g groszków czekoladowych lub kawałków czekolady (ja dałam 100 g)
opcjonalnie: 100 g posiekanych orzechów
Masło utrzyj na gładką masę. Dodaj biały i brązowy cukier, ubijaj aż będzie puszyste (ok 2 minut). Dodaj jajko, dobrze wmiksuj - to samo zrób z drugim jajkiem. Wlej ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
Dodaj partiami suche składniki do masy z jajkami i miksuj do połączenia. Następnie wsyp kawałki czekolady i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możesz schować je na 30 minut (lub dłużej jeśli trzeba) do lodówki. U mnie nie było takiej potrzeby.
Używając łyżki do lodów lub zwykłej łyżki układaj na blasze wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem, okrągłe ciasteczka (około 35 g). Nie rozpłaszczaj ich - pod wpływem ciepła same się rozpłyną formując cienkie ciasteczka. Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 10-14 minut albo do czasu aż zrobią się złoto brązowe na brzegach. Środek ciastka powinien pozostać wilgotny. Pozostaw ciasteczka na blaszce żeby przestygły. Następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
----------------------
Ciasto na ciastka możesz też zamrozić.
W tym celu uformuj kuleczki i włóż je na papierze do pieczenia do zamrażarki. Kiedy zamarzną przełóż je do torebki, szczelnie zamknij i przechowuj w zamrażarce. Kiedy będziesz chciała je upiec po prostu ułóż kuleczki na blasze wyłożonej papierem i piecz tak jak w przepisie - jeśli trzeba wydłuż czas pieczenia o kilka minut.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/09/chocolate-chip-cookies-ciasteczka-z.html