ßßß


Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki” z małymi modyfikacjami:200 g mąki pszennej4 jajka200 ml mleka170 ml oleju rzepakowego1,5 szkl. brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakaopół łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na krem:2 gorzkie czekolady2 łyżki kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej3 łyżki mąki3 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 litra mleka + 1/3 szkl. mleka200 g masła1 szkl. cukruWykonanie:CiastoW misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, które później wykorzystamy do obsypania wierzchu tortu, pozostałą część przecinamy wzdłuż na 2 krążki.Krem czekoladowyW garnku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy czekolady z 3 łyżkami wody. W małym naczyniu mieszamy mąki z kakao, kawą i 1/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlewamy je do rozpuszczanej czekolady, zagotowujemy i dodajemy ciągle mieszając mieszaninę mąki, kakao i kawy z mlekiem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W naczyniu ucieramy masło na jednolitą masę. Masło dodajemy do zimnej masy miksując na wolnych obrotach.Ciasto czekoladowe przekładamy kremem, smarujemy wierzch i posypujemy pokruszonym ciastem.Smacznego!