ßßß
Bardzo smętne babeczki.. Czekoladowe, proste w wykonaniu. Obsypane 'ziemią' z pokruszonego ciasta, z cukrowymi kosteczkami. Świetnie jako dekoracja będą pasowały tu wszelkie żelki imitujące glisty i inne robaki... brrr... Happy Halloween!Składniki na około 12 babeczek:50 g gorzkiej czekoladypół szklanki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 szklanka mleka2 duże jajka1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki jasnego brązowego cukrupół szklanki oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, odłożyć.Do garnuszka wlać mleko, dodać czekoladę połamaną na kosteczki, kakao, kawę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstawić do przestudzenia.W większym naczyniu wymieszać przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane rózgą kuchenną jajka, ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę z sodą, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowo:kilka kostek roztopionej czekoladycukrowe kostkiżelki robakiJedną lub dwie upieczone babeczki pokruszyć. Wierzch pozostałych posmarować roztopioną czekoladą. Oprószyć 'ziemią' babeczki, lekko przyklejając ją do czekolady. Udekorować kostkami cukrowymi i/lub żelkami robakami.Smacznego :-).