Wykonanie
Muffinki zna każdy i myślę, że większość z nas ma w domu ma formę do muffinek. :-) Ja piekę je w awaryjnych sytuacjach, kiedy dostaję telefon, że za chwilę ktoś mnie odwiedzi. Dlaczego? Bo są proste, niewymagające i zawsze się udają. ;-) Zazwyczaj możemy zrobić je ze składników dostępnych w domu. Dziś zapraszam na wersję
czekoladową. Smaczne, delikatne i
banalne w przygotowaniu!
1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej, u mnie
Mąka Szyma nowska tortowa, ty p 4501 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mleka1/2 szklanki
oleju, u mnie Polski
Olej rzepakowy1
jajko1 tabliczka
mlecznej czekolady1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady1. W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
cukier. W drugiej dokładnie mieszamy składniki mokre:
mleko,
olej i
jajko. Składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.2.
Czekoladę siekamy. 3/4
czekolady dodajemy do masy, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na 3/4 wysokości. Posypujemy pozostałą
czekoladą.3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.