ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe na każdą okazję

Ciasto czekoladowe na każdą okazję

nazwa

Wykonanie

Są takie wypieki, które świetnie sprawdzają się niezależnie od okazji. Bywają na tyle uniwersalne, że smakują każdemu – bez względu na preferencje. Do takich deserów należy ciasto czekoladowe, którego dużą zaletą jest także szybkość przygotowania. Poznaj sprawdzony przepis, po który będziesz sięgać bardzo często.
Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele sposobów. Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz przyrządzić klasyczne brownie. Jeżeli natomiast słodkiego wypieku potrzebujesz „na już”, szybkie ciasto czekoladowe okaże się niezastąpione.
Szybkie ciasto czekoladowe – przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie tego wypieku zajmie ci zaledwie kilkanaście minut. Między innymi dlatego jest to deser, który sprawdzi się na każdą okazję – także wtedy, gdy goście zjawiają się na krótko przed zapowiedzią swojej wizyty.
Niezbędne składniki to:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 czubate łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
1 szklanka mleka
4 jajka
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.
Składniki na to ciasto czekoladowe są bardzo zbliżone do produktów potrzebnych do przygotowania klasycznego brownie. Ten przepis wymagajednak znacznie więcej mąki oraz proszek do pieczenia.
Pamiętaj! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieść masło oraz czekolady połamane na kawałki. Powoli je rozpuszczaj, cały czas mieszając – aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rondelek zdejmij z palnika, a następnie wlej mleko. Wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj miskę, a następnie przesiej do niej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W oddzielnej misie ubijaj jajka z cukrem – aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Do suchych produktów dodaj masę czekoladową i masę jajeczną. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piecz przez ok. 40 minut (grzanie: góra-dół, bez termoobiegu).
Wierzch możesz udekorować czekoladowym ganache, aby jeszcze bardziej podbić smak ciasta. Dobrze sprawdzi się również cukier puder.
Z jakiej okazji podać szybkie ciasto czekoladowe?
Zastanawiasz się, z jakiej okazji można podać czekoladowy wypiek? Zarówno klasyczne ciasto, jak i brownie, sprawdzi się niezależnie od sytuacji.
Ciasto czekoladowe okaże się świetnym rozwiązaniem w przypadku m.in.:
spotkania z rodziną
spotkania w gronie znajomych.
Takim wypiekiem możesz świętować również urodziny – szczególnie, jeśli ciasto przełożysz swoim ulubionym kremem (np. na bazie kremówki i mascarpone) oraz odpowiednio je udekorujesz.
Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele – tylko od ciebie zależy, kiedy i w jakiej formie podasz ten wypiek. Jedno jest pewne – każdy kawałek zniknie z talerzyka tak szybko, jak się pojawił.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-czekoladowe-na-kazda-okazje