Wykonanie
            Są takie wypieki, które świetnie sprawdzają się niezależnie od okazji. Bywają na tyle uniwersalne, że smakują każdemu – bez względu na preferencje. Do takich deserów należy ciasto 
czekoladowe, którego dużą zaletą jest także szybkość przygotowania. Poznaj sprawdzony przepis, po który będziesz sięgać bardzo często.Ciasto 
czekoladowe można przygotować na wiele sposobów. Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz przyrządzić klasyczne brownie. Jeżeli natomiast słodkiego wypieku potrzebujesz „na już”, szybkie ciasto 
czekoladowe okaże się niezastąpione.Szybkie ciasto 
czekoladowe – przygotowanie krok po krokuPrzygotowanie tego wypieku zajmie ci zaledwie kilkanaście minut. 
Między innymi dlatego jest to deser, który sprawdzi się na każdą okazję – także wtedy, gdy goście zjawiają się na krótko przed zapowiedzią swojej wizyty.Niezbędne składniki to:2 szklanki 
mąki pszennej tortowej2 czubate łyżki 
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel1 tabliczka 
czekolady mlecznej E.Wedel1 tabliczka 
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel1 szklanka 
mleka4 
jajka1 szklanka 
cukru drobnego do wypieków1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 opakowanie 
cukru z prawdziwą 
wanilią.Składniki na to ciasto 
czekoladowe są bardzo zbliżone do produktów potrzebnych do przygotowania klasycznego brownie. Ten przepis wymagajednak znacznie więcej 
mąki oraz 
proszek do pieczenia.Pamiętaj! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku umieść 
masło oraz 
czekolady połamane na kawałki. Powoli je rozpuszczaj, cały czas mieszając – aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Rondelek zdejmij z palnika, a następnie wlej 
mleko. Wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Odstaw do ostudzenia.Przygotuj miskę, a następnie przesiej do niej 
mąkę, 
kakao i 
proszek do pieczenia.W oddzielnej misie ubijaj 
jajka z 
cukrem – aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.Do suchych produktów dodaj masę 
czekoladową i masę jajeczną. Wymieszaj tylko do połączenia składników.Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej ciasto.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piecz przez ok. 40 minut (grzanie: góra-dół, bez termoobiegu).Wierzch możesz udekorować 
czekoladowym ganache, aby jeszcze bardziej podbić smak ciasta. Dobrze sprawdzi się również 
cukier puder.Z jakiej okazji podać szybkie ciasto czekoladowe?Zastanawiasz się, z jakiej okazji można podać 
czekoladowy wypiek? Zarówno klasyczne ciasto, jak i brownie, sprawdzi się niezależnie od sytuacji.Ciasto 
czekoladowe okaże się świetnym rozwiązaniem w przypadku m.in.:spotkania z rodzinąspotkania w gronie znajomych.Takim wypiekiem możesz świętować również urodziny – szczególnie, jeśli ciasto przełożysz swoim ulubionym kremem (np. na bazie kremówki i 
mascarpone) oraz odpowiednio je udekorujesz.Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele – tylko od ciebie zależy, kiedy i w jakiej formie podasz ten wypiek. Jedno jest pewne – każdy kawałek zniknie z talerzyka tak szybko, jak się pojawił.