Wykonanie
Klasyczne ciasto babkowe z dodatkiem japońskiej
herbaty matcha. Od niej ciasto wzięło swój żywozielony kolor i delikatny aromat herbaciany. Miękka, bardzo wilgotna, z
polewą czekoladową. Polecam :-).Składniki:2 szklanki
mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić
mąką ziemniaczaną)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia225 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkapół łyżeczki ekstraktu z
waniliipół szklanki
mleka4 łyżki
kakao2,5 łyżki
herbaty matcha*Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać
wanilię i zmiksować.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać
mąkę na przemian z
mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać przesiane
kakao, do drugiej -
herbatę matcha. Wymieszać do połączenia.Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Nakładać na zmianę to zieloną to
kakaową masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować polewą.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady40 g
masłaMasło roztopić w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia.* Są różne rodzaje/gatunki
herbaty matcha, od użytego rodzaju zależy kolor ciasta po wypieku. Czasem matcha może powodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu - zamiast oczekiwanego ładnego, zielonego koloru. Do wypieków kupujmy matcha 'baking grade' lub 'cooking grade'. Jedną z lepszych pod względem koloru do wypieków jest
herbata matcha w puszce firmy Maeda-en lub Koyu matcha (for cooking and baking).Smacznego :-).