Wykonanie
Babka, która Wam posmakuje. Nietypowa - goście będą zaciekawieni, co jest w środku ;-). Lekko sypka, nie ciężka, wilgotna, z aromatem mojej ulubionej
herbaty (można również użyć
herbaty Earl Grey lub innej aromatyzowanej). Jeśli posiadacie
herbatę tylko liściastą, warto ją wcześniej zemleć w młynku do
kawy lub prościej - użyć
herbaty w torebkach. Za przesłanie przepisu bardzo dziękuję Małgosi :-).Składniki:200 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej150 g drobnego
cukru do wypieków130 g
masła4
jajka4 łyżki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżeczki suchej, drobnej
herbaty Lady Grey (ok. 2 torebek)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Mąki przesiać razem z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z
herbatą. Dodawać do masy
maślanej na zmianę z
mlekiem, mieszając. Dodać ekstrakt z
wanilii i wymieszać.Formę na babkę* wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Napełnić
ciastem do 3/4 wysokości formy.Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 190ºC (przez pierwsze 15 minut w temperaturze 160ºC) do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie,
potem wyjąć na metalową kratkę.* Piekłam w dwóch foremkach na babkę o kształcie jak na zdjęciu, każda o pojemności około 600 ml.Smacznego :-).