ßßß
Babka, która Wam posmakuje. Nietypowa - goście będą zaciekawieni, co jest w środku ;-). Lekko sypka, nie ciężka, wilgotna, z aromatem mojej ulubionej herbaty (można również użyć herbaty Earl Grey lub innej aromatyzowanej). Jeśli posiadacie herbatę tylko liściastą, warto ją wcześniej zemleć w młynku do kawy lub prościej - użyć herbaty w torebkach. Za przesłanie przepisu bardzo dziękuję Małgosi :-).Składniki:200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej150 g drobnego cukru do wypieków130 g masła4 jajka4 łyżki mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżeczki suchej, drobnej herbaty Lady Grey (ok. 2 torebek)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z herbatą. Dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem, mieszając. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.Formę na babkę* wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości formy.Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 190ºC (przez pierwsze 15 minut w temperaturze 160ºC) do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, potem wyjąć na metalową kratkę.* Piekłam w dwóch foremkach na babkę o kształcie jak na zdjęciu, każda o pojemności około 600 ml.Smacznego :-).