ßßß Cookit - przepis na Babka z herbatą Earl grey

Babka z herbatą Earl grey

nazwa

Wykonanie

Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 35 minut
Składniki:
Na babkę:
Pełna szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
130g masła
4 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)*
Na lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey
*Próbowałam używać kupowanej na wagę herbaty earl grey z herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany w herbatach torebkowych jest zdecydowanie lepszy do tego typu wypieku.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i herbatę, pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Do szklanki z cukrem pudrem dodajemy 2,3 łyżki herbaty. Rozcieramy grzbietem łyżki do uzyskania pożądanej konsystencji, polewamy babkę. Czekamy aż lukier zastygnie. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/04/babka-z-herbata-earl-grey.html