Wykonanie
Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem
herbaty. Tym razem użyłam czarnej
herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cmCzas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 35 minutSkładniki:Na babkę:
Pełna szklanka
mąki pszennej½ szklanki
cukru¼ szklanki
mąki ziemniaczanej130g
masła4
jajka4 łyżki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3
torebki drobnej
herbaty earl grey ( u mnie tetley)*Na
lukier:¾ szklanki
cukru pudru2-3 łyżki zaparzonej
herbaty earl grey*Próbowałam używać kupowanej na wagę
herbaty earl grey z herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany w herbatach torebkowych jest zdecydowanie lepszy do tego typu wypieku.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z
cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei
jajka cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
herbatę, pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy
mleko oraz ekstrakt z
wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy
mąką lub
bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Do szklanki z
cukrem pudrem dodajemy 2,3 łyżki
herbaty. Rozcieramy grzbietem łyżki do uzyskania pożądanej konsystencji, polewamy babkę. Czekamy aż
lukier zastygnie. Smacznego.