ßßß Cookit - przepis na ciasto "Pijana śliwka"

ciasto "Pijana śliwka"

nazwa

Wykonanie

Ciasto jest mocno śliwkowe i mocno alkoholowe, do tego duża ilość czekolady i pyszna masa, naprawdę wspaniałe połączenie smaków :)
przepis z bloga "Moje pyszności"
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)
Krem budyniowy:
2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
600 ml mleka
½ szklanka cukru (niecała)
250 gram masła
Polewa:
100 g masła
200 g czekolady gorzkiej
Poncz:
¼ szklanki zaparzonej herbaty
Poza tym:
5 50 – 600 g suszonych miękkich śliwek (kalifornijskie)
200 ml wódki czystej 40%
Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
Krem budyniowy:
Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.
Polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).
Składanie:
Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/ciasto-pijana-sliwka.html