Wykonanie
Ciasto jest mocno
śliwkowe i mocno
alkoholowe, do tego duża ilość
czekolady i pyszna masa, naprawdę wspaniałe połączenie smaków :)
przepis z bloga "Moje pyszności"
Biszkopt:4
jajka5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki gorzkiego
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia(2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz
cukru)Krem budyniowy:2 budynie jasne (
śmietankowy lub
waniliowy)600 ml
mleka½ szklanka
cukru (niecała)250 gram
masłaPolewa:100 g
masła200 g
czekolady gorzkiejPoncz:¼ szklanki zaparzonej
herbatyPoza tym:5 50 – 600 g suszonych miękkich
śliwek (kalifornijskie)200 ml
wódki czystej 40%Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać
wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.
Biszkopt:
Białka ubić z
cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać
żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao (koniecznie przesiane przez sitko),
proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.Krem budyniowy:Ugotować budynie z
cukrem, na
mleku.
Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny
budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości
śliwek (wcześniej zamoczonych w
alkoholu) i wymieszać.Polewa:W rondelku roztopić
masło, dodać kostki
czekolady i mieszać aż
czekolada się rozpuści. Roztopioną
czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę
śliwek (nie odcedzałam,
śliwki wchłonęły cały
alkohol).Składanie:Ostudzony
biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.