Wykonanie
Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowy tort! :-)Tort
czekoladowy z... pijaną
śliwką :-)Tort jest trochę czasochłonny, ale efekt jest tego wart!Ciasto jest prawdziwie
czekoladowe,a krem budyniowy z odrobiną
alkoholu rozpływa się w ustach...Skuście się!Każda okazja na ten tort jest dobra! :-)
inspiracja: Domowe WypiekiPotrzebujemy (tortownica 24 cm):Ciasto:200 g
gorzkiej czekolady4
jajka125 g
masła100 g
cukru100 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1,5 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru (można dodać więcej
cukru, aby masa była słodsza...)1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao3
żółtka375 g
masła200 g suszonych
śliwekwódkaPolewa:75 g
gorzkiej czekolady75 ml kremówki20 g
masłaWSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!Krok po kroku:
Suszone śliwki kroimy w mniejszą kostkę i zalewamy
wódką aż wszystkie będą nią przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni.Ciasto:
czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z
masłem topimy w kąpieli
wodnej. Studzimy.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy wraz z
cukrem na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzoną
czekoladę i miksujemy na małych obrotach miksera.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy. Całość wymieszać szpatułką lub dużą łyżką.Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy 30 minut. Studzimy. Kroimy na dwa blaty.Krem budyniowy: szklankę
mleka zagotowujemy waz z
cukrem. W pozostałym
mleku mieszamy
żółtka,
kakao i
mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się
mleka wlewamy powstały płyn i gotujemy mieszając aż masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie
masło ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy
budyń. Ucieramy aż powstanie zwarta i gęsta masa. Masę dzielimy na połowę, jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy nasączone
alkoholem śliwki i dokładnie mieszamy.Składanie
tortu: układamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na niego całą masę budyniową ze
śliwkami, układamy drugi blat ciasta i delikatnie dociskamy. Wierzch i boki
tortu smarujemy odłożoną masą budyniową. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.Polewa:
czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy
śmietankę i podgrzewamy do rozpuszczenia się
czekolady. Polewę zestawiamy z ognia i dodajemy
masło, mieszamy chwilę aż
masło się roztopi. Polewę studzimy i gdy jest już chłodna oblewamy nią ciasto. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce.Smacznego! :-)DOBRE RADY:Aby tort łatwiej się kroił należy wyciągnąć go z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.