ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa…

Babka marmurkowa…

nazwa

Wykonanie

Pojęcia nie mam, jaki cudem na blogu dotąd się ten przepis nie pojawił. To bardzo proste ciasto i zapewne każdy jakąś swoją sprawdzoną recepturę na taką najzwyklejszą babkę ma, ale czasami warto wypróbować coś nowego, więc może Was skuszę ;)
Tą babkę piekę zawsze, gdy już naprawdę sama nie wiem, na co mam ochotę lub nie mam w kuchni nic, z czego można by wyczarować coś bardziej wymyślnego. Jest łatwa, szybka, wymaga zaledwie kilku składników i smakuje chyba każdemu, bo właściwie czego tu nie lubić? :)
Ciasto jest dość gęste, ale po upieczeniu babka jest w sam raz wilgotna i pozostaje dość długo świeża. Nam najlepiej smakuje popijana gorącym kakao lub świeżo zaparzoną kawą z mlekiem. Zuzia, która za ciastami z kremem nie przepada, zajada się nią, jak szalona, a do tego ma radochę przy odkrajaniu kolejnych kawałków, gdy wzorek na cieście pod każdym kawałkiem jest trochę inny :)
Polecam :)
Składniki na dużą formę na babkę (ok. 2l):
250g miękkiego niesolonego masła
250g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
440g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (jeśli nie macie, zastapcie zwykłą pszenną)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
180ml mleka (rozdzielone na 150ml i 30ml)
50g ciemnego kakao
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia przed podaniem
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką.
Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem z wanilią (lub ekstraktem), aż powstanie jasna, dobrze napowietrzona masa. Wbijaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po każdym.
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą i, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo do masy maślano-jajecznej, na przemian z 150ml mleka. Nie miksuj zbyt długo, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
2/3 ciasta przelej do przygotowanej wcześniej formy, a do reszty wmieszaj kakao oraz pozostałe 30ml mleka. Wyłóż ciasto kakaowe na jasne i, widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, przemieszaj je nieco, żeby powstał wzorek.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 45 – 55 minut lub do tzw suchego patyczka.
Upieczoną babkę pozostaw przez chwilę w formie, po czym odwróć ostrożnie na kratkę do studzenia i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2017/01/27/babka-marmurkowa