ßßß
Przesłodka babka wielkanocna z zajączkiem - niespodzianką :-). Wykonanie jest prostsze niż myślicie. Trzeba jedynie przygotować ciasto babkowe w dwóch kolorach (może to być Wasze ulubione ciasto) a następnie przy pomocy foremki do ciastek wyciąć z jednej babki kształy zajączka, po czym umieścić w drugiej foremce i zalać ciastem. Przy wykonaniu babki pozostaje cała masa ścinków z babki kakaowej - możecie je wykorzystać do wykonania bajaderek lub cake popsów . Oczywiście w babce można ukryć nie tylko zajączka, może kurczaczka, pisankę lub baranka? Już nie mogę doczekać się Waszch fotek ;-).Do wykonania babki oprócz formy do pieczenia będziecie potrzebować foremki do ciastek w kształcie zajączka.Składniki na babkę kakaową:200 g masła200 g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka250 g mąki pszennej50 g kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać.Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce.Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (Ścinki można zamrozić i wykorzystać do bajaderek lub cake popsów).Następnie przygotować białe ciasto według przepisu poniżej.Składniki na babkę waniliową:200 g masła200 g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka250 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać.Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładać zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować.Lukier:1 szklanka cukru pudru3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytrynySkładniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.Smacznego :-).

