Wykonanie
Przesłodka babka wielkanocna z zajączkiem - niespodzianką :-). Wykonanie jest prostsze niż myślicie. Trzeba jedynie przygotować ciasto babkowe w dwóch kolorach (może to być Wasze ulubione ciasto) a następnie przy pomocy foremki do
ciastek wyciąć z jednej babki kształy zajączka, po czym umieścić w drugiej foremce i zalać
ciastem. Przy wykonaniu babki pozostaje cała masa ścinków z babki
kakaowej - możecie je wykorzystać do wykonania bajaderek lub
cake popsów . Oczywiście w babce można ukryć nie tylko zajączka, może kurczaczka, pisankę lub baranka? Już nie
mogę doczekać się Waszch fotek ;-).Do wykonania babki oprócz formy do pieczenia będziecie potrzebować foremki do
ciastek w kształcie zajączka.Składniki na babkę
kakaową:200 g
masła200 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka250 g
mąki pszennej50 g
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z
cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać
mleko - wymieszać.Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Wypełnić
ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce.Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (Ścinki można zamrozić i wykorzystać do bajaderek lub
cake popsów).Następnie przygotować białe ciasto według przepisu poniżej.Składniki na babkę
waniliową:200 g
masła200 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka250 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z
cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować.Obie
mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać
mleko - wymieszać.Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładać zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić
białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki wrzątku lub
soku z cytrynySkładniki na
lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem
wody lub
cukru pudru.Smacznego :-).