Wykonanie
Tą babkę piekłam w
sumie jakiś czas temu. ale nazbierało się sporo przepisów i sama już pogubiłam w tych przepisach...no i tak w wolnej chwili staram się nadrabiać zaległości.Taką babkę można zrobić z dowolną wkładką tzn.może być inny kolor ciasta i użyć innej foremki do wycięcia ..ale i tak zawsze to coś innego niż zwykła babka.Pomysł z bloga Dorotki .Składniki na babkę
kakaową:200 g
masła200 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka250 g
mąki pszennej50 g
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mlek aWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z
cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać
mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Wypełnić
ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce.Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (Ścinki można zamrozić i wykorzystać do bajaderek lub
cake popsów)Składniki na babkę
waniliową:200 g
masła200 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka250 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z
cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Obie
mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać
mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładać zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić
białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować.
Lukier: [ u mnie
polewa czekoladowa]1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki wrzątku lub
soku z cytrynySkładniki na
lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem
wody lub
cukru pudru.