ßßß Cookit - przepis na Babka z niespodzianką

Babka z niespodzianką

nazwa

Wykonanie

Tą babkę piekłam w sumie jakiś czas temu. ale nazbierało się sporo przepisów i sama już pogubiłam w tych przepisach...no i tak w wolnej chwili staram się nadrabiać zaległości.Taką babkę można zrobić z dowolną wkładką tzn.może być inny kolor ciasta i użyć innej foremki do wycięcia ..ale i tak zawsze to coś innego niż zwykła babka.Pomysł z bloga Dorotki .
Składniki na babkę kakaową:
200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
50 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mlek a
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce.Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (Ścinki można zamrozić i wykorzystać do bajaderek lub cake popsów)
Składniki na babkę waniliową:
200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładać zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować.
Lukier: [ u mnie polewa czekoladowa]
1 szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytryny
Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/babka-z-niespodzianka.html