ßßß
Skromne i piękne w swojej prostocie. Zawsze zachwycają. Babeczki waniliowe ze znanym już Wam z dekorowania pierniczków lukrem królewskim. Ciasto może służyć jako baza to wypieku wielu rodzajów babeczek. Gdybym mogła cofnąć się w czasie... upiekłabym je na własną uroczystość ślubną :-).Składniki na 12 babeczek:130 g masłapół szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajka3/4 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 - 3 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Lukier królewski (royal icing):2 białka3 szkanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)1 łyżeczka soku z cytrynyW misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć.Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Nigella Lawson 'Feast' .