ßßß
Puszysta babka ucierana – pyszna, wilgotna, z delikatnymi nutami wanilii i cytryny, oblana lukrem cytrynowym. To idealna babka na Wielkanoc.To przepis z mojego rodzinnego domu. Była pieczona zawsze na Wielkanoc. Z cytrynowym, kwaskowatym lukrem i aksamitnym, wilgotnym ciastem była królową stołu i głównym deserem.Warunkiem udanej babki ucieranej jest właśnie ucieranie – poświęćcie dobra chwilę by porządnie utrzeć masło z cukrem i żółtkami i uzyskać jasną puszystą masę. Poza tym ta babka wielkanocna jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu – zdążycie ją zrobić nawet na ostatni moment. Razem z moją sprawdzoną wielkanocną babą drożdżową, stanowią idealny duet tradycyjnych wypieków na wielkanocny stół.forma do babki z tuleją o średnicy 23 cm i wysokości 11 , 5 cmSkładniki180 g masła, miękkiego5 dużych jaj L200 g cukru10 g cukru z prawdziwą wanilią160 ml mleka365 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta soli (do białek)do przygotowania formytrochę masłabułka tartalukier cytrynowy75 g cukru pudru2 łyżki soku wyciśniętego z cytrynyewentualnie do dekoracjijajeczka wielkanocneWykonaniejajka powinny być w temperaturze pokojowej. A masło powinno być miękkieoddzielić żółtka od białekformę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Strzepnąć nadmiar bułki w sporej misce umieścić masło oraz cukier i ucierać mikserem na puszystą, jasną masęnastępnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierającgdy masa będzie puszysta i jasna, czyli po kilku dobrych minutach ucierania, dodać mleko i krótko je wmiksowaćnastępnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia, w trakcie dodając sok z cytryny. Ciasto będzie gęstedo białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianędo ciasta wmiksować 1 do 2 łyżek piany, by nieco rozluźnić masęnastępnie, już za pomocą łyżki, wmieszać pianę do ciasta wykonując okrężne ruchy z dołu miski ku górze – tak by pianę delikatnie połączyć, ale by nie uciekło powietrzeciasto wlać do formy, lejąc równomiernie, aby dobrze się rozłożyłowstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C, na półkę o jedną niższą od tej środkowej piekarnika – tak, by spód ciasta był nieco bliżej dołu piekarnika. Jak niemal wszystkie wypieki na moim blogu, pieczemy w opcji góra-dół. Babkę piec przez 60 do 70 minut. Będzie gotowa gdy ciasto w pełni wyrośnie (będzie to widać, że się ładnie wybrzuszyło), a wierzch będzie złotobrązowypo upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na około 10 min w formie, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić do wystudzeniawystudzoną babkę polukrować cytrynowym lukrem. Dobrze utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać nim równomiernie babkę. Można dodatkowo udekorować na przykład jajeczkami wielkanocnymi




Przepis własny, z rodzinnego domu. Babka była wypiekana zawsze na Wielkanoc.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także