Wykonanie
Po niewątpliwej furorze, jaką zrobiły w trakcie Świąt Wielkanocne kruche
ciasteczka,postanowiłam przygotować je ponownie w wersji bardziej uniwersalnej,tęskniąc za latem z kwiecistą łąką i delikatnymi motylami :).Ten, kto podczas Świąt skusił się na te
ciasteczka,nie będzie potrzebował specjalnych zapewnień o ich wyjątkowym smaku.Pozostali muszą uwierzyć mi na słowo :).Składniki na ok 50 sztuk:120 g
masła100 g drobnego
cukru1
jajko1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu
waniliowego250 g
maki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaDodatkowo:1
białko1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:
Masło,
cukier,
jogurt i
jajko miksujemy do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Dodajemy ekstrakt
waniliowy, miksujemy. Następnie partiami wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę lub w zamrażalniku przez co najmniej 15 minut.Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i za pomocą foremek wycinamy kształty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż
ciasteczka nabiorą złotego koloru - ok. 8-10 minut.Gotowe
ciasteczka zamykamy szczelnie w metalowej puszce i spokojnie posiedzą tam co najmniej dwa tygodnie nie tracąc na świeżości.
Ciasteczka bardzo dobrze smakują w połączeniu z
czekoladą. Ja jednak tym razem zdecydowałam się na
lukier.
Białko ucieramy z przesianym
cukrem pudrem, na koniec dodając ekstrakt
waniliowy. Dokładnie mieszamy.Tak przygotowanym lukrem możemy ozdabiać nasze
ciasteczka.