Wykonanie
Puszyste, miękkie a zarazem wilgotne. Jednym słowem PYCHA !!! W ostatniej chwili zrobiłam je na roczek i jak poprzednie serniczki znikło w trybie natychmiastowym. W pierwotnej wersji z
rabarbarem ja wrzuciłam
jabłka bo akurat były pod ręką. Przepis z bloga
Chili & sugar .
Składniki :160 g
mąki pszennej40 g ( opakowanie )
waniliowego budyniu w proszku1/2 szklanki fruktozy lub 1 szklanka
cukru150 g
jogurtu naturalnego ( użyłam tureckiego dość gęstego )80 g roztopionego, ostudzonego
masła3
jaja1 i 1/2
proszku do pieczenia200 g
rabarbaru pociętego na niewielkie kawałki ( u mnie około 180 g
jabłka pokrojonego w niewielką kostkę )Do jednej miski przesiewamy
mąkę,
budyń,
proszek do pieczenia, mieszamy.W drugiej misce
jaja ubijamy z
cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dosypujemy
mąkę nie przerywając mieszania. Na końcu dodajemy
jogurt i stopione
masło. Również dodawałam stopniowo. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Wsypujemy rabarbar/jabłka mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do keksówki o długości ok 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 190°C przez około 50 minut lub do suchego patyczka.Smacznego :)