ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jogurtowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Puszyste, miękkie a zarazem wilgotne. Jednym słowem PYCHA !!! W ostatniej chwili zrobiłam je na roczek i jak poprzednie serniczki znikło w trybie natychmiastowym. W pierwotnej wersji z rabarbarem ja wrzuciłam jabłka bo akurat były pod ręką. Przepis z bloga Chili & sugar .
Składniki :
160 g mąki pszennej
40 g ( opakowanie ) waniliowego budyniu w proszku
1/2 szklanki fruktozy lub 1 szklanka cukru
150 g jogurtu naturalnego ( użyłam tureckiego dość gęstego )
80 g roztopionego, ostudzonego masła
3 jaja
1 i 1/2 proszku do pieczenia
200 g rabarbaru pociętego na niewielkie kawałki ( u mnie około 180 g jabłka pokrojonego w niewielką kostkę )
Do jednej miski przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, mieszamy.
W drugiej misce jaja ubijamy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę nie przerywając mieszania. Na końcu dodajemy jogurt i stopione masło. Również dodawałam stopniowo. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Wsypujemy rabarbar/jabłka mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do keksówki o długości ok 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 190°C przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/06/Ciasto-jogurtowe-z-jablkami.html