Wykonanie
No i przyszła
pora na ciasto ,z
rabarbarem oczywiście. Zdrowe z dodatkiem pełnoziarnistej
mąki i pysznie
jogurtowe. Naprawde polecam!
100 g
mąki pszennej białej100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
sody1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka125 g
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią80 g roztopionego
masła150 ml
naturalnego jogurtu300 g
rabarbaruRabarbar umyć, pokroić w plasterki, oprószyć
mąką i wymieszać. Dzięki temu
rabarbar nie opadnie podczas pieczenia na dół ciasta.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Do masy dodać stopniowo oba rodzaje
mąki wymieszanej z proszkiem i
sodą,
masło,
jogurt i na końcu
owoce. To jest ten rodzaj ciasta, który nie znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka obrotów miksera, nie więcej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Przy okazji przedstawiam Wam kilka naszych zdjęc z sesji brzuszkowej zrobionej przez niezastąpioną Fabrykę Kreatywną