Wykonanie
Zimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą
fasolką szparagową,
młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej
porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie w mocno zapracowane dni.

Kupując mieszankę jarzyn na zupę nie muszę już niczego obierać ani kroić - wystarczy wsypać do garnka z
wodą albo
bulionem i za kilka chwil mamy gorący posiłek. Tak samo szybko możemy przygotować śliczne zielone puree z mrożonego
groszku albo
kalafiora czy warzywa jako dodatek do drugiego dania, jakąś
marchewkę z
groszkiem czy wspomnianą już wcześniej
fasolkę.Nie mam ulubionego wytwórcy mrożonek i kupuję produkty różnych firm. Jedni mają lepsze zupy, inni właśnie lepsze warzywa któregoś rodzaju. Poza tym robię zakupy w różnych miejscach a nie wszędzie jest duży wybór.Nie ważne jakiej firmy
mrożone warzywa kupujemy zwróćmy uwagę na to jak są przechowywane. Zamrażarki powinny być zamknięte, warzywa paczkowane i nie zbrylone - powinny luźno przesypywać się w torebkach a jeśli tworzą zwartą bryłę to znaczy, że były rozmrażane i zamrażane ponownie - wtedy nie radzę ich kupować. Takie mrożonki na wagę też odradzam - nie wiadomo tak naprawdę co się z nimi działo, często są po prostu zanieczyszczone i świadomość, że ktoś nad nimi kichał, prychał jakoś mnie zniechęca.I nie bójmy się
mrożonych warzyw - są dużo bardziej wartościowe niż konserwowe bo proces szybkiego mrożenia pozwala zachować więcej witamin.czas przygotowania : ok. 45 minutskładniki :3-4 skrzydełka z
kurczaka3 średnie
ziemniakiok. 300 g
mieszanki warzywnej mrożonej (
marchewka,
pietruszka,
seler,
zielona fasolka szparagowa,
brukselka,
kalafior)ok. 150 g
żółtej fasolki szparagowej mrożonej4-6 łyżek gęstej
śmietany 18 %1/2 pęczka
natki pietruszki1 duży
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegodo smaku -
sól,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielonaZACIERKI - 100 g
mąki pszennej luksusowejkilka łyżeczek
wody
sposób przygotowania : skrzydełka umyłam i wrzuciłam do garnka, zalałam ok. 1 l zimnej
wody. Gotowałam ok. 30 minut. W tym czasie obrałam i pokroiłam w kostkę
ziemniaki oraz przygotowałam zacierki.Do
mąki dodawałam po 1 łyżeczce zimnej
wody zagniatając ciasto - powinno być gładkie, ale bardzo zwarte, dość twarde, na tyle żeby utworzoną z niego bryłkę dało się zetrzeć na dużych oczkach tartki jarzynowej. Po zagnieceniu tak właśnie je starłam i posypałam niewielką ilością
mąki żeby małe kluseczki się nie pozlepiały.Do garnka z ugotowanymi skrzydełkami dorzuciłam
ziemniaki,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotowałam ok. 5 minut żeby
ziemniaki nieco zmiękły. Następnie dosypałam
mieszankę warzywną i połamaną na mniejsze kawałki żółtą
fasolkę - dolałam trochę gorącej
wody żeby warzywa były przykryte. Gotowałam kolejne 5-8 minut.
Potem dosypywałam zacierki jednocześnie mieszając zupę żeby się w niej nie skleiły - wystarczą im 2-3 minuty żeby się ugotowały. Na koniec roztrzepałam
śmietanę z odrobiną
soli i zahartowałam gorącą zupą, wlałam do garnka. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem ziołowym i
papryką. Podałam posypując posiekaną świeżą
natką pietruszki.Taką zupę można ugotować także na wodzie - wtedy będzie dużo szybciej. Jeśli dla kogoś byłaby zbyt postna to można wtedy dodać więcej
śmietany albo dodatkowo łyżkę
masła.