ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami

Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami

nazwa

Wykonanie

Zimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie w mocno zapracowane dni.
Kupując mieszankę jarzyn na zupę nie muszę już niczego obierać ani kroić - wystarczy wsypać do garnka z wodą albo bulionem i za kilka chwil mamy gorący posiłek. Tak samo szybko możemy przygotować śliczne zielone puree z mrożonego groszku albo kalafiora czy warzywa jako dodatek do drugiego dania, jakąś marchewkę z groszkiem czy wspomnianą już wcześniej fasolkę.
Nie mam ulubionego wytwórcy mrożonek i kupuję produkty różnych firm. Jedni mają lepsze zupy, inni właśnie lepsze warzywa któregoś rodzaju. Poza tym robię zakupy w różnych miejscach a nie wszędzie jest duży wybór.
Nie ważne jakiej firmy mrożone warzywa kupujemy zwróćmy uwagę na to jak są przechowywane. Zamrażarki powinny być zamknięte, warzywa paczkowane i nie zbrylone - powinny luźno przesypywać się w torebkach a jeśli tworzą zwartą bryłę to znaczy, że były rozmrażane i zamrażane ponownie - wtedy nie radzę ich kupować. Takie mrożonki na wagę też odradzam - nie wiadomo tak naprawdę co się z nimi działo, często są po prostu zanieczyszczone i świadomość, że ktoś nad nimi kichał, prychał jakoś mnie zniechęca.
I nie bójmy się mrożonych warzyw - są dużo bardziej wartościowe niż konserwowe bo proces szybkiego mrożenia pozwala zachować więcej witamin.
czas przygotowania : ok. 45 minut
składniki :
3-4 skrzydełka z kurczaka
3 średnie ziemniaki
ok. 300 g mieszanki warzywnej mrożonej (marchewka, pietruszka, seler, zielona fasolka szparagowa, brukselka, kalafior)
ok. 150 g żółtej fasolki szparagowej mrożonej
4-6 łyżek gęstej śmietany 18 %
1/2 pęczka natki pietruszki
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
do smaku - sól, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona
ZACIERKI - 100 g mąki pszennej luksusowej
kilka łyżeczek wody
sposób przygotowania : skrzydełka umyłam i wrzuciłam do garnka, zalałam ok. 1 l zimnej wody. Gotowałam ok. 30 minut. W tym czasie obrałam i pokroiłam w kostkę ziemniaki oraz przygotowałam zacierki.
Do mąki dodawałam po 1 łyżeczce zimnej wody zagniatając ciasto - powinno być gładkie, ale bardzo zwarte, dość twarde, na tyle żeby utworzoną z niego bryłkę dało się zetrzeć na dużych oczkach tartki jarzynowej. Po zagnieceniu tak właśnie je starłam i posypałam niewielką ilością mąki żeby małe kluseczki się nie pozlepiały.
Do garnka z ugotowanymi skrzydełkami dorzuciłam ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam ok. 5 minut żeby ziemniaki nieco zmiękły. Następnie dosypałam mieszankę warzywną i połamaną na mniejsze kawałki żółtą fasolkę - dolałam trochę gorącej wody żeby warzywa były przykryte. Gotowałam kolejne 5-8 minut. Potem dosypywałam zacierki jednocześnie mieszając zupę żeby się w niej nie skleiły - wystarczą im 2-3 minuty żeby się ugotowały. Na koniec roztrzepałam śmietanę z odrobiną soli i zahartowałam gorącą zupą, wlałam do garnka. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i papryką. Podałam posypując posiekaną świeżą natką pietruszki.
Taką zupę można ugotować także na wodzie - wtedy będzie dużo szybciej. Jeśli dla kogoś byłaby zbyt postna to można wtedy dodać więcej śmietany albo dodatkowo łyżkę masła.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/zupa-jarzynowa-zimowa-z-zacierkami.html