Wykonanie
Jarzynowe "śmietniki" to moje klimaty. Łycha powinna stać bo warzyw ma być na gęsto. Takie lubię a nie jakieś cienkie polewki przeciekające przez łyżkę :-) Miseczką takiej pożywnej zupy na prawdę można się najeść.

składniki:2
młode, dość duże
marchewki1
młoda, spora
cebula1/2 zielonej, szczupłej
cukinii5 łyżek
czerwonej soczewicy1 kawałek korzenia młodego
selera1 korzeń
młodej pietruszki1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
płatków chili albo kawałek strąka świeżej
chili1-2 ząbki
czosnkuok. 1 litra
wywaru ze skrzydełek z
kurczaka1 łyżeczka
przyprawy 'suszone
pomidory z
czosnkiem i bazylią'5 łyżek
śmietany 18%1 łyżeczka
mąki pszennej1/2 pęczka
koperkudo smaku:
sól,
pieprz ziołowy, 2
liście laurowesposób przygotowania: Wszystkie warzywa oczyściłam i umyłam.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach - startych warzyw powinno być ok. 3 szklanek
Cukinię, razem ze skórką, poszatkowałam na cieniutkie plasterki.
Cebulę drobno pokroiłam.
Soczewicę dokładnie przepłukałam na sicie, zalałam w garnku
wywarem z kurczaka, dodałam
liście laurowe,
płatki chili,
lubczyk i gotowałam 10 min..Na patelni rozpuściłam
masło, dodałam
cebulę i starte warzywa, smażyłam mieszając aż zaczęły się rumienić. Przełożyłam je do
soczewicy, gotowałam razem 5 min..
Śmietanę roztrzepałam z
mąką i odrobiną
soli, zahartowałam niewielką ilością gorącej zupy, wlałam do garnka. Dodałam także przeciśnięty przez praskę
czosnek i połowę posiekanego
koperku, doprawiłam
solą i
pieprzem. Na koniec dorzuciłam
cukinię, nie trzeba jej długo gotować - wystarczy minutka. Jeśli dla kogoś będzie za gęsto to można dolać nieco
wody albo
wywaru, ale ja lubię taką gęstą. Już na talerzach posypałam
przyprawą pomidorową i resztą
koperku.