ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwoną soczewicą i kaszą pęczak

Zupa z czerwoną soczewicą i kaszą pęczak

nazwa

Wykonanie

Już chyba ostatni taki przepis na rozgrzewające i treściwe zupy. Ich miejsce pewnie zajmą chłodniki i lekkie kremy. Już mam w planie fajny przepis ale czekam na „sezon ogórkowy” Czekając na cieplejsze dni dzisiaj przepis na zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy i kaszy pęczak. Zupa ugotowana na aromatycznym bulionie z dodatkiem pomidorów.
Składniki:
2 litry bulionu drobiowego
300 ml sosu pomidorowego z ziołami
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 marchewka
ząbek czosnku
1 cebula
6 łyżek kaszy pęczak
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz, chili
1 łyżka masła
Na patelni rozpuszczamy masło, dajemy pokrojoną w kostkę cebule i pokrojony w plastry czosnek. Do gorącego bulionu dajemy ziele angielskie, liści laurowy, ziarenka pieprzu oraz chili. Wlewamy sos pomidorowy, soczewicę, kaszę pęczak oraz cebulę z czosnkiem. Gotujemy do miękkości kaszy pęczak i soczewicy. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i gotujemy zupę do chwili kiedy marchewka będzie lekko miękka.Dosalamy zupę jeżeli bulion nie był słony.
Przprawy używamy wedle własnego uznania.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/zupa-z-czerwona-soczewica-i-kasza-peczak