ßßß Cookit - przepis na Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem

Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

"Co to znowu za zupina ?!" - zapytał Żarłoczek uchylając pokrywkę garnka. Poniuchał, popatrzył, zamieszał łyżką i zapytał co dla niego na obiad. Jakoś nie lubi zup - no może kilka czyli podstawowy kanon polski i w nim rosół, żurek, pomidorowa, barszcz . . . A na te moje wariacje jarzynowe kręci nosem chociaż czasami spróbuje. Może to i dobrze bo przynajmniej mi nie zje :D
składniki:
1 duża marchewka
1 nieduża cebula
4 łyżki czerwonej soczewicy
1/2 niedużej żółtej cukinii
1/2 niedużej zielonej cukinii
ok. 600 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanego koperku
2 duże ząbki czosnku
do smaku: sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: cebulę obrałam, pokroiłam. Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej. Cukinie umyłam - nie obierałam i nie usuwałam środków bo były młode - pokroiłam w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekałam.
Zagotowałam bulion z kurczaka, wrzuciłam opłukaną soczewicę i gotowałam ok. 15 minut. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim cebulę. Dorzuciłam też marchewkę i podsmażyłam razem przez chwilę żeby zaczęła się lekko rumienić - przełożyłam do garnka z soczewicą - gotowałam razem 5 minut. Dorzuciłam cukinie i czosnek i gotowałam następne 5 minut - nie więcej żeby cukinia się nie rozgotowała. Po zdjęciu garnka z ognia dodałam koperek. Zjadłam ze zrumienionymi w piekarniku kromkami chleba.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/06/zupa-cukiniowa-z-soczewica-i-czosnkiem.html