Wykonanie
            
Na wielkanocnym 
stole królują nie tylko 
jajka, ale również pasztety. Oprócz pasztetów 
mięsnych doskonałym dodatkiem do 
wędlin i wszelkiego rodzaju sałatek są pasztety warzywne. Pasztet z 
czerwonej soczewicy z dodatkiem 
marchewki idealnie komponuje się z innymi potrawami. Pasztet najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu, wtedy nabiera odpowiedniego smaku.200 g suchej 
czerwonej soczewicy4 średnie 
marchewki1 średnia 
cebula3 
jajkasól ziołowapieprzsól1 łyżka 
słodkiej papryki1 ząbek 
czosnku1 łyżka 
curry (w oryginalnym przepisie podana jest 1 łyżka 
curry, ale można dać 1/2 łyżki, wtedy smak 
curry nie będzie tak intensywny)
olejDo garnka wlewamy 2 szklanki 
wody, zagotowujemy, dodajemy 
sól i wrzucamy 
soczewicę. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, około 30 minut, aż z 
soczewicy zrobi się papka. Po ugotowaniu 
soczewicę odsączamy na sitku. 
Marchewki ucieramy na dużych oczkach. 
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na rozgrzanym 
oleju, aż stanie się złocista. Dodajemy utartą 
marchewkę i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy 
sól ziołową, 
słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek 
czosnku oraz 
curry, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Pozostawiamy do ostudzenia.Do 
soczewicy dodajemy 
marchewkę oraz wbijamy 
jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do podłużnej formy (24x13) wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut.Źródło: "Smaki Życia" - Nr 3/2013Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u

