Wykonanie
Dzisiaj bardzo świątecznie publikuje 2 przepisy. Tym razem przepisy ze starego notatnika, który ostatnio znalazłam zupełnie przypadkiem na strychu podczas szukania łyżew. U mnie w domu takie paszteciki jest to chyba najlepszy przysmak moich domowników mile widziany przez cały rok;)Patrze na te pyszności i aż mi w brzuchu zaburczało, zabieram się do jedzenia i Wam życzę smacznego;)Paszteciki z
kapustą i
grzybami
Nadzienie:
kapusta z
grzybami (przepis poniżej)Ciasto:3
żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g
masła, bardzo miękkiego35 g świeżych
drożdży,1 łyżka
cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego)
mleka350 g
mąki pszennej, np. tortowej3/4 łyżeczki
soliNa wierzch:
żółtko + 1 łyżka
mlekado posypania, np.
czarnuszka,
sezam,
kminek,
siemię lnianeSkładniki na całą blaszkę z wyposażenia piekarnika, około 40 sztuk.Przygotowanie:
Żółtka i
masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone
drożdże i rozetrzeć je z
cukrem. Dodać ciepłe
mleko oraz 2 czubate łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana. W międzyczasie przesiać
mąkę do większej miski, dodać
sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z
drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo
żółtka cały czas mieszając lub miksując, aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do
ciasta drożdżowego).Następnie stopniowo dodawać miękkie
masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Nawet jeśli wyrabiamy ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmi. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.Podsypać
mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego
boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Można nie wykorzystywać całego nadzienia, jeśli chcemy aby było więcej ciasta.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować
oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować
żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z
mlekiem i posypać
kminkiem,
czarnuszką,
sezamem lub
siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu.* Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.
Kapusta z
grzybami i
żurawiną
Składniki :250 g mrożonych podgrzybków500 g
kapusty kiszonej1
cebula1/3
jabłka2 łyżki
oliwyprzyprawy:
sól i świeżo zmielony
pieprz, 1/2 łyżeczki
kminku całego, 1 łyżka
sosu sojowego, 1 łyżeczka
cukru1/2 szklanki
białego wina lub
wody lub domowego
bulionu1/4 szklanki
wody100 g
suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych
śliwek)1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oliwy np. extra vergineJako samodzielne danie lub nadzienie do pasztecików
drożdżowych. Zamiast
żurawiny można użyć suszonych
śliwek.Przygotowanie:Podgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki.
Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą
wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać
oliwę, dodać
cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać
kapustę,
przyprawy:
sól,
pieprz,
kminek,
sos sojowy i
cukier. Mieszając smażyć przez minutę.Dodać rozmrożone
grzyby oraz starte
jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać
wino lub
wodę oraz dodatkową
wodę i zagotować. Dodać
żurawinę, przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2
razy przemieszać.Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki i
oliwę np. extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia.Na koniec propozycje podania

1. http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/110-la-rochere-talerz-obiadowy-versailles-6-szt.html2. http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/115-la-rochere-talerz-obiadowy-libellules-6-szt.html