ßßß
Nadzienie:kapusta z grzybami (przepis poniżej)Ciasto:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g masła, bardzo miękkiego35 g świeżych drożdży,1 łyżka cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka350 g mąki pszennej, np. tortowej3/4 łyżeczki soliNa wierzch:żółtko + 1 łyżka mlekado posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lnianeSkładniki na całą blaszkę z wyposażenia piekarnika, około 40 sztuk.Przygotowanie:Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana. W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując, aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Nawet jeśli wyrabiamy ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmi. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Można nie wykorzystywać całego nadzienia, jeśli chcemy aby było więcej ciasta.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu.* Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.Kapusta z grzybami i żurawiną
Składniki :250 g mrożonych podgrzybków500 g kapusty kiszonej1 cebula1/3 jabłka2 łyżki oliwyprzyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru1/2 szklanki białego wina lub wody lub domowego bulionu1/4 szklanki wody100 g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych śliwek)1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki oliwy np. extra vergineJako samodzielne danie lub nadzienie do pasztecików drożdżowych. Zamiast żurawiny można użyć suszonych śliwek.Przygotowanie:Podgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki. Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę.Dodać rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać wino lub wodę oraz dodatkową wodę i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę np. extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia.Na koniec propozycje podania
1. http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/110-la-rochere-talerz-obiadowy-versailles-6-szt.html2. http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/115-la-rochere-talerz-obiadowy-libellules-6-szt.html