ßßß Cookit - przepis na Kiszona kapusta z grzybami i suszoną żurawiną

Kiszona kapusta z grzybami i suszoną żurawiną

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 3 porcje
500 g kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty z marchewką
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki masła lub masła klarowanego
1/2 łyżeczki kminku
1 cebula (użyłam czosnkowej)
1/2 szklanki białego wina (ewentualnie wody lub domowego bulionu)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Grzyby
200 g świeżych, mrożonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczki cebulę, zeszklić ją przez około 8 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas.
Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody lub wina. Na 5 minut przed końcem gotowania do kapusty dodać żurawinę.
Grzyby rozmrozić pod ciepłą wodą, osuszyć. Na patelni podgrzać oliwę razem z posiekanym czosnkiem, lekko go zrumienić. Dodać pokrojone na kawałeczki grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 - 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Grzyby bardziej dusić niż smażyć, na koniec dodać masło.
Dodać kilka łyżek wody, mąkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze nie rumieniąc przez pół minuty. Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Przełożyć do garnka z kapustą i delikatnie wymieszać. Podgrzać przed podaniem.
Wskazówki
W wersji wegańskiej masło zastępujemy olejem roślinnym np. rzepakowym z pierwszego tłoczenia lub lnianym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kapusta_z_grzybami_zurawina/przepis.html