ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 stycznia 2014 r. Generalnie nie przepadam za kapustą kiszoną, której zawsze mam w nadmiarze, a to za sprawą mojej mamy, która rok rocznie ją kisi. Jednak szukając inspiracji i przeglądając różne receptury na nadzienie do pasztecików, odkryłam kapustę z grzybami i żurawiną . Ta potrawa wydała mi się bardzo nietypowa i nowoczesna. Szczególnie oczarował mnie dodatek żurawiny. Ponadto kapusta skąpana w winie, dodatek grzybów, jabłuszko, natka pietruszki. Wszystko idealnie skomponowane, a smakiwysublimowane. Tak przygotowaną kapustą nafaszerowałam paszteciki i uzyskałam smaczny duet. Mogę powiedzieć - to jest najpyszniejsza kapucha pod słońcem. Na szczególną uwagę zasługują owoce żurawiny, które pełnią tu fantastyczną rolę, bo łagodzą jej kwaskowaty smak i nadają słodyczy. Tę kapustę można również wykorzystać do pysznej tarty lub zjeść solo jako pyszną zdrową przekąskę. Naprawdę polecam :-)Kapusta z grzybami i żurawiną Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia .Ta potrawa, to zdecydowanie odkrywcze podejście do kapusty kiszonej :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 29 min Łączny czas: 49 minLiczba kilokalorii w 100 g: 44 Węglowodany w 100 g: 5,6 g Białko w 100 g: 1,11,1 g Tłuszcz w 100 g: 2,3 g Błonnik w 100 g: 2,7 gSkładniki:(Receptura pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-))mrożone podgrzybki : 250 gkapusta kiszona : 500 gcebula : 1jabłko : 1/3oliwa : 2 łyżkisól morska : do smakuświeżo zmielony pieprz : 1/2 łyżeczkikminek cały : 1/2 łyżeczkisos sojowy : 1 łyżkacukier : 1 łyżeczkabiałe wino lub woda lub domowy bulion : 1/2 szklankiwoda : 1/4 szklankisuszona żurawina (lub pokrojone suszone śliwki): 100 gposiekana natka pietruszki : 1/2 łyżkioliwa extra vergine : 2 łyżkiPrzygotowanie:rozmrożone podgrzybki kroję na kawałkikapustę wykładam na sitko i dwukrotnie płuczę pod bieżącą wodą, odciskam i tnę nożyczkami w kilku miejscachcebulę obieram i kroję w kosteczkęjabłko obieram i ścieram na tarce na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzewam oliwę, dodaję cebulę, którą delikatnie rumienię przez około 5 minut dodaję kapustę, przyprawy: sól, pieprz (kminku nie dodawałam, ponieważ kapusta mojej mamy w oryginale posiada kminek), sos sojowy i cukier mieszając smażę przez minutę dodaję rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażę przez minutę wlewam wino oraz dodatkową wodą i gotuję dodaję owoce żurawiny, przykrywam i gotuję przez około 10 minut, w międzyczasie 1-2 razy mieszam następnie zdejmuję pokrywę i gotuję przez około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam na koniec witaminka C - posiekana natka pietruszki i oliwa extra vergine gotuję jeszcze przez 1-2 minuty i odstawiam z ognia
Smacznego!!!