Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 17 stycznia 2014 r. Generalnie nie przepadam za
kapustą kiszoną, której zawsze mam w nadmiarze, a to za sprawą mojej mamy, która rok rocznie ją kisi. Jednak szukając inspiracji i przeglądając różne receptury na nadzienie do pasztecików, odkryłam
kapustę z
grzybami i
żurawiną . Ta potrawa wydała mi się bardzo nietypowa i nowoczesna. Szczególnie oczarował mnie dodatek
żurawiny. Ponadto
kapusta skąpana w
winie, dodatek
grzybów, jabłuszko,
natka pietruszki. Wszystko idealnie skomponowane, a smakiwysublimowane. Tak przygotowaną
kapustą nafaszerowałam paszteciki i uzyskałam smaczny duet.
Mogę powiedzieć - to jest najpyszniejsza kapucha pod słońcem. Na szczególną uwagę zasługują
owoce żurawiny, które pełnią tu fantastyczną rolę, bo łagodzą jej kwaskowaty smak i nadają
słodyczy. Tę
kapustę można również wykorzystać do pysznej tarty lub zjeść
solo jako pyszną zdrową przekąskę. Naprawdę polecam :-)
Kapusta z
grzybami i
żurawiną Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia .Ta potrawa, to zdecydowanie odkrywcze podejście do
kapusty kiszonej :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 29 min Łączny czas: 49 minLiczba kilokalorii w 100 g: 44 Węglowodany w 100 g: 5,6 g
Białko w 100 g: 1,11,1 g Tłuszcz w 100 g: 2,3 g Błonnik w 100 g: 2,7 gSkładniki:(Receptura pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-))mrożone podgrzybki : 250 g
kapusta kiszona : 500 g
cebula : 1
jabłko : 1/3
oliwa : 2 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : 1/2 łyżeczki
kminek cały : 1/2 łyżeczki
sos sojowy : 1 łyżka
cukier : 1 łyżeczka
białe wino lub
woda lub domowy
bulion : 1/2 szklanki
woda : 1/4 szklanki
suszona żurawina (lub pokrojone
suszone śliwki): 100 gposiekana
natka pietruszki : 1/2 łyżki
oliwa extra vergine : 2 łyżkiPrzygotowanie:rozmrożone podgrzybki kroję na kawałki
kapustę wykładam na sitko i dwukrotnie płuczę pod bieżącą
wodą, odciskam i tnę nożyczkami w kilku miejscach
cebulę obieram i kroję w kosteczkę
jabłko obieram i ścieram na tarce na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzewam
oliwę, dodaję
cebulę, którą delikatnie rumienię przez około 5 minut dodaję
kapustę,
przyprawy:
sól,
pieprz (
kminku nie dodawałam, ponieważ
kapusta mojej mamy w oryginale posiada
kminek),
sos sojowy i
cukier mieszając smażę przez minutę dodaję rozmrożone
grzyby oraz starte
jabłko i dalej smażę przez minutę wlewam
wino oraz dodatkową
wodą i gotuję dodaję
owoce żurawiny, przykrywam i gotuję przez około 10 minut, w międzyczasie 1-2
razy mieszam następnie zdejmuję pokrywę i gotuję przez około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam na koniec witaminka C - posiekana
natka pietruszki i
oliwa extra vergine gotuję jeszcze przez 1-2 minuty i odstawiam z ognia

Smacznego!!!