Wykonanie
Składniki250 g mrożonych podgrzybków500 g
kapusty kiszonej1
cebula1/3
jabłka2 łyżki
oliwy1/2 szklanki
białego wina lub
wody lub domowego
bulionu1/4 szklanki
wody100 g
suszonej żurawiny (lu pokrojonych suszonych
śliwek)1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oliwy extra verginePrzyprawysól i świeżo zmielony
pieprz1/2 łyżeczki
kminku całego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
cukruPrzygotowaniePodgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki.
Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą
wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać
oliwę, dodać
cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać
kapustę,
przyprawy:
sól,
pieprz,
kminek,
sos sojowy i
cukier. Mieszając smażyć przez minutę.Dodać rozmrożone
grzyby oraz starte
jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać
wino lub
wodę oraz dodatkową
wodę i zagotować. Dodać
żurawinę, przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2
razy przemieszać.Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czau do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki i
oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia. Podawać z
pieczywem lub wykorzystać jako farsz do pasztecików .