Wykonanie
Postna
kapusta nie musi być nudna!!! Wersji jest wiele i każda inna... Ja proponuje Wam
kapustkę na którą przepis dostałam kiedyś od mojej koleżanki. Wiedziałam, że zagości na moim
stole a to za sprawą
żurawiny...Składniki : ( na 4-6 porcji)* 0,5 kg
kiszonej kapusty z
marchewką,* 200 g
grzybów ( ja użyłam
pieczarek),* 3 łyżki
masła,* 5 łyżek
oliwy z oliwek,* 1/2 łyżeczki
kminku,* 1 średniej wielkości
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 1 łyżka
natki pietruszki,* 1/2 łyżki
mąki,* 1/2 szklanki
białego wina,* 1/2 szklanki
suszonej żurawiny,*
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Kapustę przepłukać
wodą i trochę pokroić aby się nie ciągnęła.W dużym ganku rozgrzać 2 łyżki
masła i 3 łyżki
oliwy, dodać posiekaną drobniutko
cebulę i
kminek, zeszklić.Do
cebuli dodać
wino i
kapustę, przyprawić
solą i
pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 45 minut często mieszając. Jeżeli
kapusta zacznie przywierać dodać odrobinę
wina.W
między czasie przygotować
grzyby.
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na kawałki (wielkość zależna od upodobań).Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać posiekany drobniutko
czosnek, zrumienić.Dodać pokrojone
grzyby, szczyptę
soli i
pieprzu, dusić na wolnym ogniu przez kilka minut.Dodać 2-3 łyżki
wody i pół łyżki
mąki, dobrze wymieszać podsmażyć jeszcze chwilkę.Do miękkiej już
kapusty dodać pół szklanki
żurawiny, pogotować kilka minut, następnie dołożyć gotowe
grzyby i
natkę pietruszki, wymieszać.Gotowe !