Wykonanie
Risotto to jedno z sztandarowych dań kuchni włoskiej. Można go przyrządzić na wiele sposobów, tworząc przeróżne kombinacje. Podstawą dania zawsze jest
ryż, dobry
bulion i
serce włożone w przygotowywany posiłek ;) Dziś proponuje Wam:
Risotto z
kurczakiem i
pieczarkami
100g
ryżu arborio ( można go zastąpić innym gatunkiem, jednak ten jest najlepszy do risotta)
szklanka
bulionu drobiowegoulubione
białe wino (ok. pół szklanki)
pierś kurczaka gotowana
5 dużych
pieczarekcebulaząbek
czosneknatka pietruszkiłyżeczka
masłaoliwasól,
pieprzZaczynamy od przygotowania składników. Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie paseczki lub kostkę,
pierś z kurczaka. Gdy jest już ładnie przypieczona, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Teraz kolej na
pieczarki - pokrojone w półplasterki podsmażamy na odrobinie
oliwy. Powinny być lekko chrupiące.
Ryż - choć w
sumie zaczynamy od
cebulki i
czosnku. Kroimy je w bardzo drobną kostkę, podsmażamy na
oliwie. Gdy jest już złocista, wsypujemy
ryż i smażymy go przez 2 minuty razem z
cebulką. Teraz powoli dolewamy pół szklanki
bulionu na zmianę z połową szklanki
wina. Gdy płyny odparują dolewamy kolejną porcję, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby potrawa się nie przypaliła. Płyny dolewamy w zależności od potrzeb - risotto nie powinno być ani za wilgotne, ani za suche. Gdy
ryż będzie już gotowy - dodajemy
masło, dzięki
czemu potrawa zyska aksamitny smak. Na koniec dodajemy przesmażone
pieczarki z
kurczakiem. Posypujemy
natką pietruszki, przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Podajemy ;)

Wiecie z czego składa się ryż?