ßßß

Dziś znów włoska kuchnia, czyli kurczak w cytrynowym sosie z masłem, białym winem i kaparami. Od razu powiem, że z początku wydawało mi się, iż danie będzie dla mnie zbyt kwaśne - mamy tutaj aż trzy kwaskowate, wyraziste składniki. Idąc za radą autorki przepisu, mojej ulubienicy, Laury Vitale, podałam danie z cieniutkim makaronem (typu nitki) - okazało się, że wspaniale ,,spił" on wszystkie soki, a danie wcale nie wydawało się przytłaczające smakiem. Powiedziałabym nawet, że jest świetne na lato - lekkie i odświeżające. Polecam przede wszystkim wielbicielom cytrusów. Smacznego:) na 2-3 porcje:duża pierś z kurczaka (podwójna),1/4 szklanki soku z cytryny (może być mniej),1/3 - 1/2 szklanki białego wina,szklanka domowego bulionu drobiowego,3 łyżki zimnego masła,2 łyżki kaparów,mąka (do obtoczenia mięsa),2 ząbki czosnku,mała cebula,natka pietruszki do posypania gotowego dania,sól, pieprz (do smaku)Pierś pokroić w cienkie plastry - można tez lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na małej ilości oliwy do zrumienienia. Odłożyć na bok. Na patelnię po kurczaku wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion, sok z cytryny i 1-2 łyżki masła, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć kurczaka i kapary, krótko podgrzać, posypać natką pietruszki i ewentualnie na wierchu ułożyć plasterki cytryny. Podawać z cieniutkim makaronem typu ,,nitki".