Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
piersi z kurczaka 600 gramów
jogurt naturalny 1 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztukkumin mielony 2 łyżek deserowych
kurkuma mielona 2 łyżek deserowych
masło sklarowane 100 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
imbir starty 1 łyżek stołowych
curry 4 łyżek deserowych
bulion drobiowy (może być z kostki)1 szklanek
mąka kukurydziana 1 łyżek stołowych
cayenne według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Jogurt wymieszać z
sokiem z cytryny, kuminem,
kurkumą i
pieprzem. Marynatą zalać pokrojone w kostkę
mięso, odstawić.Oczyszczoną
cebulę pokroić w talarki, a
czosnek drobno posiekać.
Masło rozgrzać, wsypać
curry, po chwili wrzucić
cebulę i zeszklić. Dodać
czosnek oraz
imbir. Smażyć, aż
cebula zbrązowieje. Zdjąć z ognia, dodać
mąkę i energicznie wymieszać. Wlać
bulion i powoli doprowadzić do wrzenia. Włożyć do sosu
kurczaka z marynatą, przyprawić
solą i
cayenne, mieszając gotować na małym ogniu, aż
mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać z
ryżem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: