Wykonanie
Suchym
piersiom z kurczaka mówię dość. Dzięki jogurtowi,
mięso jest delikatne i soczyste. Najlepiej smażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu. Piersi mają bardzo małą zawartość tłuszczu, a przy tak sporządzonej marynacie wiele smaku... idealne dla osób na diecie. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych piersi będzie pęczak i domowej roboty marynaty (
marynowana cukinia,
papryka,
kalafior lub
ogórki).Składniki:4 pojedyncze
piersi kurczaka400 g
jogurtu naturalnego1
cebula2 ząbki
czosnkususzony
imbirprzyprawa currychilisól,
pieprzWykonanie:Piersi kroimy wzdłuż na pół.
Cebulę kroimy w kostkę.Do
jogurtu dodajemy do smaku
curry,
sól,
pieprz,
imbir i
chili. Wszystkie
przyprawy dodajemy według gustu i smaku, musimy uzyskać lekko pikantny lub pikantny smak. Następnie dodajemy pokrojoną
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i całość mieszamy.Pokrojone piersi lekko solimy i przekładamy marynatą. Marynujemy min. 1 h, najlepiej zostawić na noc w lodówce.Przed smażeniem wyjmujemy piersi z marynaty (marynaty nie odsączamy i nie zdejmujemy z piersi). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni najlepiej grillowej. Smażymy krótko, aby nie wysuszyć
mięsa.Smacznego