ßßß Cookit - przepis na Piersi kurczaka w jogurtowej marynacie z curry (lekko pikantne)

Piersi kurczaka w jogurtowej marynacie z curry (lekko pikantne)

nazwa

Wykonanie

Suchym piersiom z kurczaka mówię dość. Dzięki jogurtowi, mięso jest delikatne i soczyste. Najlepiej smażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu. Piersi mają bardzo małą zawartość tłuszczu, a przy tak sporządzonej marynacie wiele smaku... idealne dla osób na diecie. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych piersi będzie pęczak i domowej roboty marynaty (marynowana cukinia, papryka, kalafior lub ogórki).
Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka
400 g jogurtu naturalnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
suszony imbir
przyprawa curry
chili
sól, pieprz
Wykonanie:
Piersi kroimy wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w kostkę.
Do jogurtu dodajemy do smaku curry, sól, pieprz, imbir i chili. Wszystkie przyprawy dodajemy według gustu i smaku, musimy uzyskać lekko pikantny lub pikantny smak. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy.
Pokrojone piersi lekko solimy i przekładamy marynatą. Marynujemy min. 1 h, najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Przed smażeniem wyjmujemy piersi z marynaty (marynaty nie odsączamy i nie zdejmujemy z piersi). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni najlepiej grillowej. Smażymy krótko, aby nie wysuszyć mięsa.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2015/03/piersi-kurczaka-w-jogurtowej-marynacie.html