ßßß
Suchym piersiom z kurczaka mówię dość. Dzięki jogurtowi, mięso jest delikatne i soczyste. Najlepiej smażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu. Piersi mają bardzo małą zawartość tłuszczu, a przy tak sporządzonej marynacie wiele smaku... idealne dla osób na diecie. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych piersi będzie pęczak i domowej roboty marynaty (marynowana cukinia, papryka, kalafior lub ogórki).Składniki:4 pojedyncze piersi kurczaka400 g jogurtu naturalnego1 cebula2 ząbki czosnkususzony imbirprzyprawa currychilisól, pieprzWykonanie:Piersi kroimy wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w kostkę.Do jogurtu dodajemy do smaku curry, sól, pieprz, imbir i chili. Wszystkie przyprawy dodajemy według gustu i smaku, musimy uzyskać lekko pikantny lub pikantny smak. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy.Pokrojone piersi lekko solimy i przekładamy marynatą. Marynujemy min. 1 h, najlepiej zostawić na noc w lodówce.Przed smażeniem wyjmujemy piersi z marynaty (marynaty nie odsączamy i nie zdejmujemy z piersi). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni najlepiej grillowej. Smażymy krótko, aby nie wysuszyć mięsa.Smacznego