Wykonanie
To było moje pierwsze
curry i jestem bardzo zadowolona. ;) Aczkolwiek jeżeli kogoś kusi wypróbowanie tego przepisu, to ostrzegam danie jest ostre, a nawet bardzo ostre. Niemniej jednak całe zniknęło z talerza, ponieważ ja i moja druga połówka lubimy pikantną kuchnię. Dla wielbicieli łagodniejszych potraw polecam zmniejszenie ilości
pieprzu i
chilli. Moje
curry zawiera
kurczaka, ale jeśli ktoś nie
jada mięs to można ten składnik wykluczyć podwajając liczbę warzyw, wówczas będzie to danie wegetariańskie ;).
Składniki:
łyżeczka
soku z cytryny2
piersi z kurczakajogurt naturalny4 łyżki
oleju lub 2 łyżki
masła2 łyżki
curry2 łyżeczki
gorczycykilka ziarenek
pieprzu1 duża
cebulałyżeczka
pieprzu cytrynowegopół łyżeczki
pieprzu ceyenne4 ząbki
czosnku3 łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczki
kurkumypapryczki
piri piripuszka
pomidorówwarzywa mrożone (u mnie garść)
sól do smakudo podania-
ryżPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z
jogurtem oraz
sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Masło /olej rozgrzewamy, dodajemy
przyprawę curry,
gorczycę i ziarnka
pieprzu. Ciągle mieszamy i smażymy około 2-3 minut. Posiekaną wcześniej
cebulę wrzucamy na patelnię. Gdy
cebula będzie lekko rumiana dodajemy: drobno posiekany
czosnek,
kolendrę,
pieprz cytrynowy,
kurkumę i
cayenne, smażymy około 3-4 minuty. Następnie wrzucamy warzywa z mrożonki,
pomidory z puszki podzielone na cząstki, kilka papryczek
piri piri (ilosć według uznania) oraz kawałki
kurczaka z
jogurtem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu aż
kurczak będzie miękki i na patelni wytworzy się sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę
wody.
Curry najlepiej podawać z
ryżem.