Wykonanie
Z okazji Światowego Dnia Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie
curry z
kurczaka. Pyszne, aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam. Przepis na podstawie bloga Filozofia Smaku .
2 duże
piersi z kurczaka1 łyżeczka
gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)1 łyżeczka
currychili w płatkach do smaku2 duże
cebule3 ząbki
czosnku1 mała puszka
mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku
olej do smażeniamarynata: 1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek), 1 łyżeczka
pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/2 łyżeczki
soli, 1 łyżka
soku z cytryny, 2 łyżki
oleju, 70 ml
wodySkładniki marynaty wymieszać.
Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju, wsypać ziarenka
gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube
pióra cebulę, obrany, posiekany
czosnek curry i
chili do smaku. Smażyć mieszając, aż
cebula będzie szklista. Następnie odsunąć
cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki
kurczaka z obu stron na złoto.Wlać
mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew.
solą do smaku.Podawać z
ryżem lub
chlebkami typu naan czy
pita.