Wykonanie
Uwielbiam takie dania. Mogą spokojnie służyć jako zupa, luba jako drugie. Idealnie rozgrzewające, smaczne i
banalne w przygotowaniu. Wzorowałam się na tym przepisie .

Składniki:2 łyżeczki nasion
kolendry1 łyżeczka kuminu1 średnia
dynia butternut
olej do smażenia1
cebula4 ząbki
czosnku, obrane, posiekane2- 3 cm kawałek
imbiru, starty1
chili1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczka
pieprzy cayenne1 puszka
mleczka kokosowego1 filiżanka
wodysólkolendra lub
natka pietruszki do przybrania
ryż do podania

Wykonanie:Nasiona rozgrzać na patelni i uprażyć. Następnie kiedy ostygną, rozetrzeć w moździerzu. W garnku rozgrzać
olej. Podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek. Dodać
przyprawy i podsmażyć. Dodać pokrojoną
dynię,
chili, mleczko i
wodę. Gotować przez około 45 minut. Doprawić do smaku. Podawać z
ryżem, posypane
natką lub
kolendrą. Jeżeli chcemy, możemy podać bez
ryżu, z mniej odparowanymi płynami, jako gęstą zupę.
