ßßß
            
        
1 kg dyni (już po obraniu)1-1,5 l wody lub bulionu warzywnegocebulałyżka oleju2 ząbki czosnkusól, pieprzpapryka dzwonkowa (ostra)papryka chilli w proszku, kurkuma, szafran, imbir, kolendrałyżeczka trawy cytrynowejopcjonalnie: śmietanka 30%, natka pietruszkiDo garnka z grubym dnem wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażać.Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię oraz posiekaną paprykę dzwonkową.Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości około 20 minut.Zmiksować przy użyciu blendera, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze przyprawami.Można dodać śmietankę, wtedy gotować jeszcze 5 minut.Zupę dyniową zawsze podaję z natką pietruszki.