Wykonanie
W związku z tym, że krem z dyni należy do ulubionych zup moich rodziców, w tym roku przygotowuję różne wariacje np. krem z dyni z
pomarańczą lub krem z dyni z pesto . Wersję kremu z dyni na ostro przygotowałam dla moich znajomych i
powiem Wam, że było naprawdę ostro i gorąco :)
1 kg dyni (już po obraniu)1-1,5 l
wody lub
bulionu warzywnegocebulałyżka
oleju2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpapryka dzwonkowa (ostra)
papryka chilli w proszku,
kurkuma,
szafran,
imbir,
kolendrałyżeczka
trawy cytrynowejopcjonalnie:
śmietanka 30%,
natka pietruszkiDo garnka z grubym dnem wlać
olej, dodać posiekaną
cebulę i podsmażać.Kiedy
cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki
czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki
dynię oraz posiekaną
paprykę dzwonkową.Zalać
wodą lub
bulionem warzywnym, dodać
przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości około 20 minut.Zmiksować przy użyciu blendera, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze
przyprawami.Można dodać
śmietankę, wtedy gotować jeszcze 5 minut.Zupę
dyniową zawsze podaję z
natką pietruszki.