Uwielbiamy kremy z dyni, a Wy? Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie musicie wpisać sobie na listę przepisów do zrobienia. Krem z dyni przygotowuję na swój ulubiony sposób, ale zupę urozmaicam często innymi dodatkami :1 kg dyni2-2,5 litra wody lub bulionucebula2 ząbki czosnkuolej2 liście limonki kaffirpół łyżeczki kurkumypół łyżeczki szafranułyżeczka czerwonej pasty curry lub pół łyżeczki przyprawycurrymała papryczka chillipół puszki mleka kokosowegosól, pieprz do smakujarmużowe pesto (jak zrobić)kolendra lub natka pietruszkiW większym garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim posiekaną cebulę.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dynię pokrojoną w kilku cm kawałki (bez skórki).Całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście limonki, papryczkę i przyprawy.Gotować około 20 minut do miękkości dyni - zmiksować całość przy użyciu blendera.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać mleczko kokosowe i ponownie zagotować.Zupę przelać do miski, dodać łyżkę lub dwie jarmużowego pesto oraz posiekaną kolendrą lub natkę pietruszki.