Krem z dyni to ulubiona zupa wszystkich moich bliskich, dlatego z przyjemnością przygotowuję jej wielki gar. Kombinuję natomiast z dodatkami - tym razem na eko targu dostałam piękny jarmuż oraz kozidymek od Kaszubskiej Kozy, dlatego to one znalazły się w tej zupie.Krem z dyni z chipsem z jarmużu i kozim serem1 kg dyni2-2,5 litra wody lub bulionucebula2 ząbki czosnkuolej2 liście limonki kaffirpół łyżeczki kurkumypół łyżeczki szafranułyżeczka czerwonej pasty curry lub pół łyżeczki przyprawycurrymała papryczka chillipół puszki mleka kokosowegosól, pieprz do smakujarmużkozi ser (u mnie kozidymek)W większym garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim posiekaną cebulę.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dynię pokrojoną w kilku cm kawałki (bez skórki).Całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście limonki, papryczkę i przyprawy.Gotować około 20 minut do miękkości dyni - zmiksować całość przy użyciu blendera.Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać mleczko kokosowe i ponownie zagotować.W między czasie w rozgrzanym piekarniku przygotować chipsy z jarmużu - tutaj instrukcja, jak to zrobić .Zupę podawać z chipsami z jarmużu i kawałkiem koziego sera.