Wykonanie
Inspiracja z książki " Kuchnia indyjska ", połączyłam tu dwa różne przepisy i wykorzystałam składniki, jakie znalazłam w lodówce ;).
Curry wyszło pyszne. Polecam.Składniki na ok. 5 porcji:500 g
piersi kurczaka400 g
pieczarek1
kalafior400 ml
mleka kokosowego2
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżeczki mielonej
kurkumy (u mnie ze sklepu Evita)1 łyżeczka czerwonej pasty
curry (lub więcej)
sól,
pieprz1/2-1 szklanka
wody (wlewać stopniowo)
olej do smażeniasiekana
natka pietruszkiCebulę i
czosnek zmielić na drobno blenderem lub posiekać. Dodać 1 łyżeczkę
kurkumy i wymieszać.Na rozgrzanym
oleju, na dużej patelni usmażyć pastę z przypraw.Następnie dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka oraz pokrojone w ćwiartki
pieczarki.Do garnka wlać
mleko, pół szklanki
wody, dodać 1 łyżeczkę
kurkumy, pastę
curry,
sól i
pieprz. Wymieszać i podgrzać.Wrzucić
kalafiora podzielonego na bardzo drobne różyczki.Po podgotowaniu
kalafiora, przełożyć z patelni podsmażonego
kurczaka i
pieczarki.Wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, do miękkości
kalafiora, dolewając ewentualnie resztę
wody według uznania (w zależności czy chcemy rzadsze
curry czy nie).Na koniec dodać siekaną
natkę pietruszki. Podawać z
ryżem.