ßßß
            
        
Inspiracja z książki " Kuchnia indyjska ", połączyłam tu dwa różne przepisy i wykorzystałam składniki, jakie znalazłam w lodówce ;). Curry wyszło pyszne. Polecam.Składniki na ok. 5 porcji:500 g piersi kurczaka400 g pieczarek1 kalafior400 ml mleka kokosowego2 cebule2 ząbki czosnku2 łyżeczki mielonej kurkumy (u mnie ze sklepu Evita)1 łyżeczka czerwonej pasty curry (lub więcej)sól, pieprz1/2-1 szklanka wody (wlewać stopniowo)olej do smażeniasiekana natka pietruszkiCebulę i czosnek zmielić na drobno blenderem lub posiekać. Dodać 1 łyżeczkę kurkumy i wymieszać.Na rozgrzanym oleju, na dużej patelni usmażyć pastę z przypraw.Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.Do garnka wlać mleko, pół szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę kurkumy, pastę curry, sól i pieprz. Wymieszać i podgrzać.Wrzucić kalafiora podzielonego na bardzo drobne różyczki.Po podgotowaniu kalafiora, przełożyć z patelni podsmażonego kurczaka i pieczarki.Wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, do miękkości kalafiora, dolewając ewentualnie resztę wody według uznania (w zależności czy chcemy rzadsze curry czy nie).Na koniec dodać siekaną natkę pietruszki. Podawać z ryżem.