Wykonanie
Sezon na
dynię rozpoczęty. Kiedy w zeszłym roku przygotowałam swoją pierwszą zupę krem i to z dyni, wszystkim smakowało. Wtedy przygotowałam krem z dyni po tajsku, a dzisiaj proponują aromatyczną wersję z tradycyjnym pesto
bazyliowym, które otrzymałam od włoskich delikatesów Smaki Południa .
1 kg dyni (już po obraniu)1-1,5 l
wody lub
bulionu warzywnegocebulałyżka
oleju2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpapryka chilli w proszku,
kurkuma,
curry,
imbir,
kolendra150 ml
śmietanki 30%pesto
bazylioweDo garnka z grubym dnem wlać
olej, dodać posiekaną
cebulę i podsmażać.Kiedy
cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki
czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki
dynię.Zalać
wodą lub
bulionem warzywnym, dodać
przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości około 20 minut.Zmiksować przy użyciu blendera, dolać
śmietankę, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze
przyprawami.Gotować jeszcze 5 minut.Podawać krem na wierzchu z pesto
bazyliowym.