ßßß
            
        
1 kg dyni (już po obraniu)1-1,5 l wody lub bulionu warzywnegocebulałyżka oleju2 ząbki czosnkusól, pieprz2 pomarańcze lub 2/3 szklanki soku pomarańczowegokurkuma, imbir, kolendra150 ml śmietanki 30%miękki ser podpuszczkowy dojrzewający (fromage de vosges)Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażać.Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać miąższ bez pestek lub wlać sok pomarańczowy.Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości dyni około 20 minut.Zmiksować przy użyciu blendera, dolać śmietankę, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze przyprawami.Gotować jeszcze 5 minut.Nalać zupę i dodać po kawału sera, ozdobić bazylią.