Wykonanie
Ostatnio zaprezentowałam Wam pikantny krem z dyni podany z pesto. Tym razem proponuję wersję delikatniejszą, choć równie aromatyczną, głównie dzięki
pomarańczową i aromatycznym,
miękkim serze. Zupa krem z dyni pomarańczowa z
serem jest wyśmienita, spróbujcie
póki jest czas na
dynię jeszcze.
1 kg dyni (już po obraniu)1-1,5 l
wody lub
bulionu warzywnegocebulałyżka
oleju2 ząbki
czosnkusól,
pieprz2
pomarańcze lub 2/3 szklanki
soku pomarańczowegokurkuma,
imbir,
kolendra150 ml
śmietanki 30%miękki ser podpuszczkowy dojrzewający (fromage de vosges)Do garnka z grubym dnem wlać
olej, dodać posiekaną
cebulę i podsmażać.Kiedy
cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki
czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki
dynię.Zalać
wodą lub
bulionem warzywnym, dodać
przyprawy, wycisnąć sok z
pomarańczy i dodać miąższ bez pestek lub wlać
sok pomarańczowy.Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości dyni około 20 minut.Zmiksować przy użyciu blendera, dolać
śmietankę, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze
przyprawami.Gotować jeszcze 5 minut.Nalać zupę i dodać po kawału
sera, ozdobić
bazylią.