ßßß Cookit - przepis na Moja wariacja nt. dala z soczewicy z dynią

Moja wariacja nt. dala z soczewicy z dynią

nazwa

Wykonanie

Przepis na podobne danie znalazłam przez przypadek w sieci. Zamieściła go moja znajoma na jednym z portali. W oryginale soczewica była czerwona, ale z racji, że w domu miałam akurat jedyni zieloną jej odmianę i nie wszystkie składniki, jedynie zainspirowałam się tym przepisem i powstało zupełnie nowe danie.
Dal z soczewicy z dynią na 4-6 porcji (1 porcja ok. 350 kcal)
1,5 szklanki zielonej soczewicy
ok 700 g dyni
500 ml mleka kokosowego
500 ml wody
1-2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
2-3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
1/2-1 cebula
pęczek kolendry lub natki pietruszki
Soczewicę zalać wodą i wypłukać. Powtórzyć czynność dwukrotnie. Zalać raz jeszcze i odstawić na godzinę. Odcedzoną soczewicę przesypać do garnka i zalać połową mleka kokosowego i połową wody lub bulionu. Posolić, doprawić kurkumą, ostrą papryką i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, po czym odstawić z ognia.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć przez około 10 minut. Pod koniec dodać imbir, czosnek i cebulę. Dosolić do smaku. Dodać resztę mleka i wody lub bulionu i zagotować. Połączyć z soczewicą i gotować jeszcze 10 minut. Na sam koniec wsypać posiekany pęczek kolendry lub pietruszki.
Źródło:http://mojepysznesiodmeniebo.blogspot.com/2015/10/moja-wariacja-nt-dala-z-soczewicy-z.html