Przepis na podobne danie znalazłam przez przypadek w sieci. Zamieściła go moja znajoma na jednym z portali. W oryginale soczewica była czerwona, ale z racji, że w domu miałam akurat jedyni zieloną jej odmianę i nie wszystkie składniki, jedynie zainspirowałam się tym przepisem i powstało zupełnie nowe danie.Dal z soczewicy z dynią na 4-6 porcji (1 porcja ok. 350 kcal)1,5 szklanki zielonej soczewicyok 700 g dyni500 ml mleka kokosowego500 ml wody1-2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka ostrej papryki2-3 łyżki oleju1,5 łyżeczki mielonego imbiru2 ząbki czosnku1/2-1 cebulapęczek kolendry lub natki pietruszkiSoczewicę zalać wodą i wypłukać. Powtórzyć czynność dwukrotnie. Zalać raz jeszcze i odstawić na godzinę. Odcedzoną soczewicę przesypać do garnka i zalać połową mleka kokosowego i połową wody lub bulionu. Posolić, doprawić kurkumą, ostrą papryką i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, po czym odstawić z ognia.Dynię obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć przez około 10 minut. Pod koniec dodać imbir, czosnek i cebulę. Dosolić do smaku. Dodać resztę mleka i wody lub bulionu i zagotować. Połączyć z soczewicą i gotować jeszcze 10 minut. Na sam koniec wsypać posiekany pęczek kolendry lub pietruszki.