Wykonanie
Słodko się tu zrobiło, więc trzeba w końcu zejść na Ziemię ;) i przyrządzić coś szybkiego na obiad. Proponuję
pierś z kurczaka z pikantnym sosem
curry. Myślałam, że tym razem przesadziłam z
pieprzem cayenne, ale na szczęście nikt się nie skarżył :)Składniki (4 porcje)~ jedna
pierś z kurczaka~ 2 łyżki
oleju~
sok z cytryny~ pół paczki
przyprawy curry~ łyżeczka
słodkiej papryki~
pieprz cayenne- według uznania~
sól~
mrożone warzywa "Mieszanka chińska"~ 3 woreczki
ryżu +
kurkuma**
mąka,
woda do zagęszczeniaDo miski wlać
olej,
sok z cytryny, dodać wszystkie
przyprawy. Pierś pokroić w cienkie paski około 5 cm i dodać do marynaty. Przykryć folia spożywcza i włóżyć do lodówki na 30 minut. Po czasie rozgrzać patelnie i smażyć (na suchej) zamarynowanego
kurczaka, aż do zrumienienia. W
między czasie ugotować
ryż, który później można podsmażyć na patelni z odrobiną
kurkumy lub tylko dodać trochę do ugotowanego
ryżu i wymieszać.Na patelnię wsypać mieszankę chińską, poczekać aż się rozmrozi (warzywa powinny byćal dente). Podlać
wodą i dusić przez chwilę. Przyprawić do smaku. Można zagęścić sos jeśli jest zbyt płynny małą ilością
mąki z
wodą. Podawać gorące z
ryżem.

About Paula