Wykonanie
Składnikiok. 40 sztukNadzienie
kapusta z
grzybami z tego przepisuCiasto3
żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g
masła, bardzo miękkiego35 g świeżych
drożdży, polecam takie (lub 8 g instant)1 łyżka
cukru250 ml ciepłego
mleka350 g
mąki pszennej, np. tortowej3/4 łyżeczki
soliNa wierzch
żółtko + 1 łyżka
mlekado posypania, np.
czarnuszka,
sezam,
kminek,
siemię lnianePrzygotowanie
Żółtka i
masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone
drożdże i rozetrzeć je z
cukrem. Dodać ciepłe
mleko oraz 2 czubate łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.W międzyczasie przesiać
mąkę do większej miski, dodać
sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z
drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo
żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do
ciasta drożdżowego).Następnie stopniowo dodawać miękkie
masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.Podsypać
mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego
boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Sposób zwijania ciasta można zobaczyć na tym zdjęciu . Można nie wykorzystywać całego nadzienia, jeśli chcemy aby było więcej ciasta.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować
oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować
żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z
mlekiem i posypać
kminkiem,
czarnuszką,
sezamem lub
siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce * . W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu. Można odgrzewać na patelni pod przykryciem.Wskazówki* Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.Nadzienie
pieczarkowe: pokrojone na plasterki
pieczarki przed dodaniem do
kapusty należy podsmażyć, na
maśle lub
oliwie, na większym ogniu, aby się szybko zrumieniły a nie puściły soku. Takie podsmażone dodajemy do
kapusty.