ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 stycznia 2014 r. To są mięciutkie i pyszne paszteciki przygotowane z perfekcyjnego ciasta brioche. Jestem bardzo dumna, bo pierwszy raz przymierzyłam się do ciasta drożdżowego. Przyznaję ręka bolała od wyrabiania ale warto było. Smak przekroczył moje oczekiwania. Bardzo byłam ciekawa jak smakują te paszteciki nie tylko z kapustą i grzybami, dlatego jedną część wypełniłam pasztetem domowej roboty, drugą partię kapustą z grzybami, a resztę na prośbę córki nadzieniem złożonym z nutelli i masłaorzechowego. Przyznaję jednak, że paszteciki nadziane kapustą i grzybami były bezkonkurencyjne i najszybciej zniknęły. Dużą zaletą tych pierożków jest możliwość odgrzania na patelni pod przykryciem na jak najmniejszym ogniu. Dlatego można je przygotować szybciej i zamrozić, a przecież dobrze jest mieć asa w rękawie, na wypadek niezapowiedzianych gości. Są wyśmienitą zakąską odpowiednią na towarzyskie spotkania i imprezy okolicznościowe. Że nie wspomnę już o melanżu z czerwonym barszczykiem, z którym idealnie harmonizują:-)Paszteciki Drożdżowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia .Delikatne paszteciki drożdżowe! Te paszteciki rozpływają się w ustach, są puszyste mięciutkie i długo zachowują świeżość:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. i 26 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 2 godz. i 51 minLiczba porcji: 28Rozmiar porcji: 1 pasztecik (ok. 30 g)Liczba kilokalorii w porcji: 48 Białko na porcję: 1,6 g Tłuszcz na porcję: 1,4 g Węglowodany na porcję: 7,77,7 g Błonnik na porcję: 0,5 gSkładniki:(Przepis pochodzi stąd :-)żółtka (w temperaturze pokojowej): 3masło (bardzo miękkie): 100 gświeże drożdże : 35 gcukier : 1 łyżkamleko (ciepłe ale nie gorące): 250 mlmąka pszenna lub tortowa : 350 gsól morska : 3/4 łyżeczkiNa wierzch:żółtko : 1mleko : 1 łyżkado posypania wedle uznania: czarnuszka sezam, kminek, siemię lniane;Przygotowanie:żółtka i masło wyjmuję wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowejdo miseczki lub kubka wkładam pokruszone drożdże, rozcieram je z cukrem dodaję ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki dokładnie mieszam i odstawiam na około 10-15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie gruba piana w międzyczasie przesiewam mąkę do większej miski, dodaję sól i mieszamwlewam spieniony rozczyn z drożdży, mieszam drewnianą łyżką (można miksować mieszadłem miksera)dodaję stopniowo żółtka, cały czas mieszając lub miksując, aż ciasto będzie już gładkie i bez grudekwyrabiam je jeszcze przez około 3-5 minut ( wyrabiam ręką, można hakiem miksera do ciasta drożdżowego)następnie stopniowo dodaję miękkie masło, cały czas miksując lub zagniatając ciastoteraz najgorsze - wyrabiam ręką przez około 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk nawet jeśli wyrabiacie ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmiciasto wkładam do miski (sprężysta kula), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce (np.na kaloryfer)do wyrośnięcia na około 1 godzinę po tym czasie wyjmuję ciasto na stolnicę, wygniatam przez minutę, pozbywając się pęcherzy powietrza ( w tym momencie ciasto wkładam z powrotem do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny)jeśli czas mamy ograniczony można od razu piec pasztecikipodsypuję mąkę na stolnicę i wałkuję ciasto na duży prostokąt około 35*45 cm dzielę na 4 części (paski o szerokości około 11 cm) z brzegu paska układam nadzienie i zwijam długi rulonik z ciasta (zwijanie zacząć od dłuższego boku prostokąta, od strony z nadzieniem), na końcu zlepiam ciasto na całej długości łączenia, z resztą pasków powtórzyć to samodużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia (można posmarować oliwą), przenoszę w dłoniach roladki i układam je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy (ciasto urośnie)tępą stroną noża robię ukośne paski na krzyżnastępnie kroję nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawiam ciasto na blaszcesmaruję żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypuję wedle uznania (dwie rolady z kapustą posypałam kminkiem)odstawiam na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180oCwstawiam blaszkę do piekarnika i piekę przez około 25 minut do czasu, aż się zrumieniąkroję dopiero po ostudzeniuw łącznym czasie nie uwzględniłam leżakowania,jeśli ciasto odpoczywało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę i dopiero wtedy formować paszteciki:-)

Smacznego!