ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów

Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś nie lubi krokietów z kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów.
Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne.
Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale dobrze są też na zimno jako przekąska.
czas przygotowania : 40 min. + czas przygotowania farszu
składniki na ok. 45-50 sztuk :
CIASTO - 350 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
3/4 łyżeczki soli
50 g masła
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka
1 czubata łyżeczka cukru
1 jajko
FARSZ - ok. 1/3 porcji farszu kapuściano grzybowego
do posmarowania - 1 jajko
1 łyżeczka mleka
do posypania - ziarna sezamu i kminku
sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski. Do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam letnie mleko, cukier i 2 łyżeczki mąki. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut. Do mąki dodałam sól i zimne masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wlałam spieniony zaczyn i wbiłam jajko. Zagniotłam gładkie ciasto.
Podzieliłam ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 3-5 mm. Wzdłuż, na środku, nałożyłam porcję nadzienia z kapusty i grzybów . Brzegi ciasta posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i zlepiłam, końce mocno zacisnęłam. Przewróciłam wałek tak żeby łączenie znalazło się pod spodem. Bardzo ostrym nożem pokroiłam na ukośne kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Delikatnie przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak naszykowane kapuśniaczki posmarowałam jajkiem z mlekiem. Część posypałam sezamem a część kminkiem. Zdradzę Wam, że te z kminkiem będą specjalnie dla mnie bo bardzo lubię tę przyprawę :)
Kapuśniaczki piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Są świetnym dodatkiem do czystych zup, ale też smakowitą przekąską - zarówno na ciepło jak i na zimno.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/12/kapusniaczki-grzybowe-paszteciki-z.html