ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną

Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Żeberka w miodowo - ...
Bigos z kiszonej kapusty z ... »
Wigilijne paszteciki z Kapustą i grzybami suszonymi z dodatkiem żurawiny . Przepyszne , idealnie pasują do z czerwonego barszczu .
Ciasto:
3 żółtka
100 g masła
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
3/4 łyżeczki soli
Farsz:
2 garście suszonych grzybów leśnych
500 g kapusty kiszonej
2 łyżki oliwy
przyprawy:
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki domowego bulionu
1/4 szklanki wody
100 g suszonej żurawiny
Kapustę płuczemy odciskamy i kroimy drobno.
Wkładamy na patelnie i smażymy na oliwie
Grzyby namaczamy we wrzątku i dwa razy zmieniamy wodę , dodajemy do kapusty.
Podlewamy bulionem i wodą.
Dodajemy sól i pieprz , wsypujemy żurawinę i dodajemy sos sojowy ( nabierze fajnego smaku ).
Dusimy koło godzinki , odciskamy i zostawiamy do ostygnięcia .
Ciasto:
Na ceratkę wsypujemy mąkę robimy w niej dołek
W szklance ciepłego mela rozrabiamy drożdże z łyżką cukru.
Wlewamy rozrobione drożdże do dołka w mące , lekko mieszamy powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut.
Rozpuszczamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta oraz żółtka posypujemy sola
Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Kładziemy farsz z kapusty i grzybów i zawijamy w rulonik
Kroimy centymetrowe kółeczka . Smarujemy żółtkiem i do pieca pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Podajemy z barszczem
poniedziałek, 22 grudnia 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/12/Paszteciki-z-kapusta-grzybami-i-zurawina-1.html